ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμβουλές για να φτάσετε πιο γρήγορα στην κέτωση

05 Απριλίου 2022, 09:00

images

Η κέτωση είναι μια φυσική μεταβολική κατάσταση κατά την οποία το σώμα καίει κυρίως αποθηκευμένο λίπος, αντί για γλυκόζη και χρησιμοποιείται συχνά ως μέθοδος απώλειας βάρους. Οι στρατηγικές που αναφέρει το Medical News Today για τη διευκόλυνση του οργανισμού να προχωρήσει σε κέτωση περιλαμβάνουν:

1. Σημαντική μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων

Η κέτωση εμφανίζεται όταν η έλλειψη υδατανθράκων αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιήσει το λίπος και όχι τη γλυκόζη, ως κύρια πηγή ενέργειας. Ένα άτομο που θέλει να φτάσει σε κέτωση θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωση υδατανθράκων σε 50 γραμμάρια ή λιγότερο την ημέρα. Ωστόσο, το ακριβές όριο υδατανθράκων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

2. Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας

Η άσκηση βοηθά στη μείωση των αποθεμάτων του σώματος σε μια μορφή γλυκόζης που ονομάζεται γλυκογόνο. Ωστόσο, ένα άτομο σε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων δεν αναπληρώνει επαρκώς τα αποθέματά του γλυκογόνου. Αυτό ενθαρρύνει το σώμα να στραφεί στο λίπος ως πηγή καυσίμου. Η προσαρμογή μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να αισθάνεστε κόπωση.

3. Νηστεία για μικρά χρονικά διαστήματα

Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να φτάσει σε κατάσταση κέτωσης. Σε ορισμένες ελεγχόμενες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει περιόδους νηστείας 24 ωρών, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να νηστεύουν τόσο πολύ για να φτάσουν στην κέτωση.

4. Αύξηση της πρόσληψης υγιεινού λίπους

Οι περισσότεροι άνθρωποι που στοχεύουν στην κέτωση αντικαθιστούν τους χαμένους υδατάνθρακες με αύξηση σε υγιή λίπη. Μερικές τέτοιες πηγές είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και το λάδι αβοκάντο, το λάδι λιναρόσπορου, οι ξηροί καρποί και σπόροι, τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες.

Ενώ όταν στην κετογονική δίαιτα προσθέτουν οποιαδήποτε λίπη σε ένα γεύμα, συνιστάται να περιορίσουν τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά, όπως αυτά από τηγανητά τρόφιμα.

5. Έλεγχος επιπέδων κετόνης

Ένα τεστ μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα κετόνης στα ούρα, στην  αναπνοή ή στο αίμα. Οι έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να παρακολουθεί την πρόοδό του και να κάνει τακτικές προσαρμογές στη διατροφή του.

6. Έλεγχος της πρόσληψης πρωτεΐνης

Ένα άτομο που ακολουθεί την κετογονική δίαιτα συνήθως καταναλώνει περισσότερο λίπος από πρωτεΐνη.

Ενώ οι συνιστώμενες ποσότητες πρωτεΐνης ποικίλλουν, μια τυπική σύσταση είναι η κατανάλωση περίπου 1 γραμμαρίου πρωτεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Τα άτομα που ασκούνται πολύ μπορεί να χρειάζονται 1,5 γραμμάρια ανά κιλό.



Σχετικά Άρθρα