ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς συμβάλει το ρόδι στη μείωση του κινδύνου φλεγμονής και καρδιαγγειακών παθήσεων

02 Μαΐου 2025, 10:00

images

Το ρόδι είναι ένα φρούτο ευρέως γνωστό για την πλούσια περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, ιδιαίτερα την πουνικαλαγίνη, μια ισχυρή ουσία. Χάρη σε αυτές τις ενώσεις, το ρόδι έχει εντυπωσιακή αντιοξειδωτική δράση. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients διερεύνησε εάν το εκχύλισμα ροδιού θα μπορούσε να βοηθήσει στον μετριασμό ορισμένων από τους κινδύνους που σχετίζονται με την ηλικία σε ενήλικες άνω των 55 ετών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Στη μελέτη συμμετείχαν 86 συμμετέχοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν λευκές Βρετανίδες με μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 24. Η μέση συστολική αρτηριακή τους πίεση ήταν 128 mm Hg.

Στην αρχή, οι συμμετέχοντες έδειξαν ένα ευρύ φάσμα φλεγμονωδών δεικτών. Περίπου το 1/3 είχε επίπεδα ιντερλευκίνης-6 (IL-6) εντός του κατώτερου φυσιολογικού εύρους, ενώ λίγοι περισσότεροι από τους μισούς είχαν παράγοντα νέκρωσης όγκων άλφα (TNF-α) εντός φυσιολογικών ορίων. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν φυσιολογικά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP).

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, όσοι κατανάλωναν εκχύλισμα ροδιού παρουσίασαν μειώσεις σε ορισμένους φλεγμονώδεις δείκτες που δεν παρατηρήθηκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Τα επίπεδα της IL-6 μειώθηκαν κατά μέσο όρο 5,47 pg/mL και η IL1-β μειώθηκε επίσης σημαντικά. Η CRP και ο TNF-α παρουσίασαν πτωτική τάση, αν και όχι στατιστικά σημαντική.

Η κατανάλωση πολυαιθυλενίου συνδέθηκε επίσης με μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα μεταξύ των συμμετεχόντων με αρχικά αυξημένες μετρήσεις. Κατά μέσο όρο, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 5,2 mm Hg. Η διαστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά περίπου 3 mm Hg, αν και αυτή η αλλαγή δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Άλλοι μεταβολικοί δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του ΔΜΣ, δεν άλλαξαν σημαντικά μετά την κατανάλωση εκχυλίσματος ροδιού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο σχετικά μικρό ποσοστό των υπέρβαρων συμμετεχόντων, περιορίζοντας την ικανότητα ανίχνευσης διαφορών με βάση το βάρος.

Συγκεκριμένα, η πρόσληψη πολυαιθυλενίου δεν επηρέασε τις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα ή την κατανάλωση μακροθρεπτικών συστατικών.

Από κλινική άποψη, η πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης είναι σημαντική. Μια μείωση κατά 5% της συστολικής αρτηριακής πίεσης σχετίζεται με μια μείωση κατά 10% του κινδύνου μείζονος καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Παρά αυτά τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα, το εκχύλισμα ροδιού δεν βελτίωσε σημαντικά άλλους καρδιομεταβολικούς δείκτες σε αυτή τη μελέτη.

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, «η κατανάλωση εκχυλίσματος ροδιού μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη, μη φαρμακολογική στρατηγική για την προώθηση της υγιούς γήρανσης».

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Μεγαλύτερες, πιο ποικίλες μελέτες με μεγαλύτερες περιόδους παρακολούθησης θα είναι απαραίτητες για τον προσδιορισμό του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου των συμπληρωμάτων πολυαιθυλενίου στην υγεία των ηλικιωμένων.





Σχετικά Άρθρα