ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εβδομαδιαία ένεση για αντικατάσταση χαπιών νόσου Πάρκινσον

17 Αυγούστου 2025, 06:00

images

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας ανέπτυξαν μια νέα ένεση με μακρά διάρκεια δράσης που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη λήψη πολλαπλών χαπιών καθημερινά από ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, μειώνοντας σημαντικά το βάρος της θεραπείας για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η νόσος του Πάρκινσον, που επηρεάζει πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αποτελεί τη δεύτερη πιο κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια μετά το Αλτσχάιμερ, με τους άνδρες να διαγιγνώσκονται 1,5 φορές πιο συχνά από τις γυναίκες.

Η τρέχουσα θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων, όπως η Levodopa και η Carbidopa, σε τακτικά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρα, κάτι που αποτελεί μια πρόκληση για πολλούς ασθενείς, ειδικά ηλικιωμένους.

Η η ερευνήτρια Deepa Nakmode επίσημαίνει πως η παράλειψη ακόμα και μιας δόσης μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων.

Ο καθηγητής φαρμακευτικής Sanjay Garg τονίζει πως σχεδόν το 50% των ασθενών δεν παίρνουν τα φάρμακα τους όπως συνιστάται, κάτι που επιδεινώνει την κατάσταση σε χρόνια παθήσεις όπως το Πάρκινσον.

Όπως μεταδίδει το Euronews, η νέα θεραπεία συνδυάζει τα δύο βασικά φάρμακα σε μια ενέσιμη δόση που απελευθερώνει σταδιακά τη φαρμακευτική ουσία για επτά ημέρες, αντικαθιστώντας τη συχνή λήψη των χαπιών.

Παρόλο που η ένεση δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, οι επιστήμονες προγραμματίζουν δοκιμές σε ζώα τους επόμενους μήνες.

Για ασθενείς που παίρνουν φάρμακα πολλές φορές την ημέρα, αυτή η εξέλιξη μπορεί να αλλάξει ριζικά τη ζωή τους.

Η οργάνωση Parkinson’s Australia χαρακτήρισε τη ανακάλυψη σημαντική, σημειώνοντας πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πτώσεων και να επιτρέψει στους ασθενείς να συμμετέχουν πιο ενεργά στην καθημερινή ζωή, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας και της εθελοντικής δράσης. 

Τζ. Σ.

Σχετικά Άρθρα