ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μείωση των επιπέδων κυστεΐνης φαίνεται να «ενεργοποιεί» το μηχανισμό καύσης λίπους

12 Αυγούστου 2025, 09:00

images

Η πρόσληψη μειωμένων θερμίδων είναι σε μεγάλο βαθμό αποδεκτή μέθοδος βελτίωσης της υγείας και απώλειας βάρους, αλλά μια πρόσφατη μελέτη στο Nature Metabolism επισημαίνει ένα συγκεκριμένο αμινοξύ που περιέχει θείο, την κυστεΐνη, ως βασικό παράγοντα για την απώλεια βάρους. Στη μελέτη, με τίτλο «Η μείωση της κυστεΐνης πυροδοτεί τη θερμογένεση του λιπώδους ιστού και την απώλεια βάρους», οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη περιόρισαν την πρόσληψη θερμίδων, αυτό είχε ως αποτέλεσμα μειωμένα επίπεδα κυστεΐνης στο λευκό λίπος.

Οι ερευνητές της βιοϊατρικής του Pennington, Δρ. EricRavussin και Δρ. KrisztianStadler, συνέβαλαν στη μελέτη, στην οποία αυτοί και οι συνεργάτες τους μελέτησαν το ρόλο της κυστεΐνης και ανακάλυψαν ότι πυροδότησε τη μετατροπή των λευκών λιποκυττάρων σε καφέ λιποκύτταρα, τα οποία είναι μια πιο ενεργή μορφή λιποκυττάρων που καίνε ενέργεια για να παράγουν θερμότητα και να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματος. Όταν οι ερευνητές περιόρισαν εντελώς την κυστεΐνη σε ζωικά μοντέλα, αυτό οδήγησε σε υψηλά επίπεδα απώλειας βάρους και αυξημένη καύση λίπους, αποδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της κυστεΐνης στο μεταβολισμό.

«Εκτός από τη δραματική απώλεια βάρους και την αύξηση της καύσης λίπους που προκύπτει από την απομάκρυνση της κυστεΐνης, το αμινοξύ είναι επίσης κεντρικό στοιχείο της οξειδοαναγωγικής ισορροπίας και των οξειδοαναγωγικών οδών στη βιολογία», δήλωσε ο Δρ. Stadler, ο οποίος διευθύνει το εργαστήριο Οξειδωτικού Στρες και Νοσημάτων στο PenningtonBiomedical. «Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν το δρόμο για μελλοντικές στρατηγικές διαχείρισης βάρους που μπορεί να μην βασίζονται αποκλειστικά στη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης».

Το άρθρο βασίζεται σε αποτελέσματα δοκιμών που αφορούσαν τόσο ανθρώπους όσο και ζωικά μοντέλα. Για τις δοκιμές σε ανθρώπους, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα λιπώδους ιστού που ελήφθησαν από συμμετέχοντες στη δοκιμή που είχαν περιορίσει ενεργά την πρόσληψη θερμίδων για 1 χρόνο. Κατά την εξέταση των δειγμάτων λιπώδους ιστού, αναζήτησαν αλλαγές σε χιλιάδες μεταβολίτες, οι οποίοι είναι ενώσεις που σχηματίζονται όταν ο οργανισμός διασπά την τροφή και αποθηκεύει ενέργεια. Η εξερεύνηση αυτών των μεταβολιτών έδειξε μειωμένα επίπεδα κυστεΐνης.

«Η αντίστροφη μετάφραση μιας δοκιμής περιορισμού θερμίδων σε ανθρώπους αναγνώρισε ένα νέο παράγοντα στον ενεργειακό μεταβολισμό», δήλωσε ο Δρ. Ravussin. «Η συστηματική μείωση της κυστεΐνης σε ποντίκια προκαλεί απώλεια βάρους με αυξημένη αξιοποίηση λίπους και αμαύρωσητωνλιποκυττάρων».

Τα δείγματα ιστών προήλθαν από συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή CALERIE, η οποία περιελάμβανε υγιείς νέους και μεσήλικες άνδρες και γυναίκες στους οποίους δόθηκε η οδηγία να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων κατά μέσο όρο 14% σε διάστημα 2 ετών. Με τη μείωση της κυστεΐνης, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν επίσης επακόλουθη απώλεια βάρους, βελτιωμένη μυϊκή υγεία και μειωμένη φλεγμονή.

Στα ζωικά μοντέλα, οι ερευνητές παρείχαν γεύματα με μειωμένες θερμίδες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μείωση της θερμοκρασίας του σώματος κατά 40%, αλλά ανεξάρτητα από το κυτταρικό στρες, τα ζωικά μοντέλα δεν εμφάνισαν βλάβη στους ιστούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα προστατευτικά συστήματα μπορεί να ενεργοποιηθούν όταν η κυστεΐνη είναι χαμηλή.

«Οι Δρ. Ravussin, Δρ. Stadler και οι συνάδελφοί τους έκαναν μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη που δείχνει ότι η κυστεΐνη ρυθμίζει τη μετάβαση από τα λευκά στα καφέ λιποκύτταρα, ανοίγοντας νέες θεραπευτικές οδούς για τη θεραπεία της παχυσαρκίας», δήλωσε ο Δρ. JohnKirwan, Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας Pennington.

Σχετικά Άρθρα