ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα στέρησης καφεΐνης

20 Φεβρουαρίου 2023, 10:00

images

Οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου το 75% των ανθρώπων πίνει καφέ καθημερινά. Ωστόσο, εάν πίνετε πάρα πολύ καφέ, μπορεί η υγεία σας να επηρεαστεί αρνητικά, με επιπτώσεις όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Llewellyn Mills, PhD, ειδικό στα ναρκωτικά και το αλκοόλ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ) μπορεί να μειώσει προσωρινά τα συμπτώματα στέρησης καφεΐνης, όπως κεφαλαλγία, κόπωση, ευερεθιστότητα και στομαχικές διαταραχές.

Προκειμένου να μελετήσουν το πρόβλημα της στέρησης καφεΐνης, ο Mills και η ομάδα του εξέτασαν 61 άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Όλοι οι συμμετέχοντες έμειναν χωρίς καφεΐνη για ένα 24ωρο, ενώ καταγράφηκαν τα συμπτώματα στέρησης. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Σε 2 ομάδες δόθηκε ντεκαφεϊνέ καφές, αλλά μόνο η  1 από αυτές ενημερώθηκε ότι ο καφές ήταν ντεκαφεϊνέ. Η άλλη ομάδα νόμιζε ότι έπινε κανονικό καφέ. Τέλος, στην 3η ομάδα δόθηκε νερό.

Όταν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τα συμπτώματά τους 45 λεπτά αργότερα, η ομάδα που νόμιζε ότι έπινε κανονικό καφέ, ανέφερε ότι παρουσίασε μείωση των συμπτωμάτων στέρησης.

Πριν τους δοθούν τα ροφήματα που είχαν συμφωνηθεί, είχε ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν πόσο περίμεναν να βοηθηθούν με τα συμπτώματα στέρησης, λέγοντας ότι περίμεναν ότι ο κανονικός καφές θα βοηθούσε περισσότερο, ακολουθούμενος από νερό, με τον ντεκαφεϊνέ να βοηθά λιγότερο.

Ο Mills σημείωσε ότι δεν υπάρχει φαρμακολογικός λόγος για τον οποίο ο ντεκαφεϊνέ θα βοηθούσε στη μείωση των συμπτωμάτων στέρησης, οπότε έπρεπε να υπάρχει κάποιος άλλος λόγος για το παρατηρούμενο αποτέλεσμα.

Ο Mills είπε ότι αποδίδει αυτό που συνέβη σε κάτι που ονομάζεται «φαινόμενο εικονικού φαρμάκου ανοικτής ετικέτας».

Τα αποτελέσματα του εικονικού φαρμάκου, εμφανίζονται συνήθως όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν λάβει μια φαρμακολογικά δραστική ουσία, οπότε αναμένουν ότι θα δουν βελτίωση στα συμπτώματά τους.

«Τα αποτελέσματα εικονικών φαρμάκων ανοιχτής ετικέτας (πλασέμπο που οι ασθενείς γνωρίζουν ότι είναι εικονικά φάρμακα) είναι μια ενδιαφέρουσα εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα», δήλωσε ο Mills, «επειδή συμβαίνουν ακόμη και όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η ουσία που τους έχει χορηγηθεί δεν έχει κανένα δραστικό φάρμακο σε αυτό».

Σχετικά με τη συγκεκριμένη μελέτη, ο Mills δήλωσε ότι ''καθημερινά οι καταναλωτές καφέ πίνουν χιλιάδες φλιτζάνια καφέ κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Κάθε φλιτζάνι (ειδικά το πρώτο το πρωί) μειώνει την αποτελεσματικότητά του, οπότε με την πάροδο του χρόνου έρχονται να συσχετίσουν τον καφέ και όλα τα ερεθίσματα που τον περιβάλλουν - τη γεύση, τη μυρωδιά, τη ζεστασιά του φλιτζανιού, τη θερμότητα του υγρού - τόσο συνειδητά όσο και ασυνείδητα, με μείωση της στέρησης καφεΐνης".

Σύμφωνα με τον Mills, αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι χρήσιμο όταν προσπαθείτε να μειώσετε την πρόσληψη καφέ.




Σχετικά Άρθρα