ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς μία χορτοφαγική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

09 Αυγούστου 2023, 09:00

images

Αυξανόμενος αριθμός ερευνών δείχνει ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το Royal Prince Alfred Hospital στην Αυστραλία και το Πανεπιστήμιο της Brescia στην Ιταλία ερεύνησαν το πώς οι χορτοφαγικές δίαιτες επηρεάζουν τους κύριους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν 20 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 1.878 συμμετέχοντες με μέση ηλικία 28-64 ετών που είτε είχαν καρδιαγγειακή νόσο είτε διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Δεν περιλάμβαναν όλες οι μελέτες τις κύριες μετρήσεις της LDL χοληστερόλης, του βάρους, της HbA1C και της συστολικής αρτηριακής πίεσης, και επομένως ο αριθμός των συμμετεχόντων διέφερε ανάλογα με την ανάλυση. Οι περισσότεροι ασθενείς έπαιρναν φάρμακα για τη διαχείριση των καρδιομεταβολικών συμπτωμάτων τους.

Οι μελέτες διήρκεσαν κατά μέσο όρο 6 μήνες. Οι ερευνητές εστίασαν σε 4 άτομα για καρδιαγγειακή νόσο, 7 για διαβήτη και 9 με τουλάχιστον 2 παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή LDL χοληστερόλη και διαβήτη. Οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν διαφορετικές είτε vegan είτε χορτοφαγικές διατροφές κατά τις περιόδους της μελέτης.

Τα δεδομένα ασθενών περιελάμβαναν μετρήσεις της γλυκόζης του αίματος, της συστολικής αρτηριακής πίεσης - της πίεσης στις αρτηρίες όταν η καρδιά αντλεί αίμα - και των επιπέδων LDL (19 μελέτες περιελάμβαναν αυτή τη μέτρηση). Το σωματικό βάρος συμπεριλήφθηκε ως δευτερεύον μέτρο.

Τελικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση χορτοφαγικών διατροφών για κατά μέσο όρο 6 μήνες συνδέθηκε με μικρές αλλά σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα της LDL και των μετρήσεων της γλυκόζης στο αίμα.

Προσέθεσαν ότι τα άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου είδαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στην LDL και ότι εκείνοι με διαβήτη τύπου 2 παρουσίασαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σημείωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες (1.395 σε 16 μελέτες) έχασαν κατά μέσο όρο 3,4 κιλά κατά την περίοδο της μελέτης, αλλά ότι δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης (955 συμμετέχοντες σε 14 μελέτες).

Τέλος, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με θεραπείες που βασίζονται σε φάρμακα για την πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων καρδιομεταβολικών καταστάσεων.


Σχετικά Άρθρα