ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η ώρα κατανάλωσης των γευμάτων μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς

19 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Το ποιες τροφές καταναλώνουμε, μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει ανάλογα τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων παθήσεων. Ωστόσο, όλο περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ώρα που τρώμε τα γεύματα μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Επιπλέον, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications βρήκε ότι το να τρώμε το πρώτο και το τελευταίο γεύμα της ημέρας αργά, συνδέεται με υψηλότερο συνολικό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτή η επίδραση ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες από τους άνδρες.

«Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος βιβλιογραφίας που δείχνει ότι το να τρώτε νωρίτερα το πρωί και το βράδυ – νωρίτερα ώρες πρωινού και νωρίτερα δείπνο – είναι ευεργετικό, όσον αφορά τον μεταβολισμό», δήλωσε η Pamela Martyn-Nemeth, PhD, RN, καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοσυμπεριφορικής Νοσηλευτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του πότε οι άνθρωποι έτρωγαν τα γεύματά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Η έρευνα παρακολούθησε 103.389 ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη NutriNet-Santé, μια συνεχιζόμενη διαδικτυακή μελέτη στη Γαλλία που εξετάζει τη σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν περίπου 42 ετών και σχεδόν 8 στους 10 ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διατροφικά αρχεία που υποβλήθηκαν διαδικτυακά από τους συμμετέχοντες για να υπολογίσουν πότε και πόσο συχνά έτρωγαν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες κατά μέσο όρο περίπου 7 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι, το πρωί, «κάθε επιπλέον ώρα καθυστέρησης της ώρας του πρώτου γεύματος της ημέρας συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου». Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι «κάθε επιπλέον ώρα καθυστέρησης της ώρας του τελευταίου γεύματος συσχετίστηκε με 8% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου». Τέλος, ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν το τελευταίο τους γεύμα μετά τις 9 το βράδυ είχαν 28% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν το τελευταίο τους γεύμα πριν από τις 20:00.

Μία μεγαλύτερη περίοδος ολονύκτιας νηστείας συνδέθηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλης εγκεφαλοαγγειακής νόσου, αλλά ο αριθμός των γευμάτων που καταναλώνονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είχε καμία επίδραση σε αυτήν ή στη συνολική καρδιαγγειακή νόσο.

Συμπερασματικά, ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι η κατανάλωση του πρώτου και του τελευταίου γεύματος νωρίτερα και η μεγαλύτερη ολονύκτια περίοδος νηστείας μπορεί να είναι ευεργετική. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν γίνουν συστάσεις.


Σχετικά Άρθρα