ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Bελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης με μαυροκούκι

04 Δεκεμβρίου 2025, 09:00

images

Η διατήρηση υγιούς βάρους και φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης αποτελεί βασικό στοιχείο διασφάλισης της υγείας και μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων. Για παράδειγμα, η σωστή ρύθμιση της χοληστερόλης συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ η παχυσαρκία ή το υπερβάρος αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και μεταβολικού συνδρόμου. Μελέτη στο Food Science & Nutrition έδειξε ότι ο σπόρος μαυροκούκι (black cumin seed) μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, στη μείωση της ανάπτυξης ώριμων λιποκυττάρων και στη μείωση συσσώρευσης λιπιδίων. Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά, αν και υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.

Στόχος των ερευνητών ήταν να κατανοήσουν πώς το μαυροκούκι επηρεάζει το λίπος και τη χοληστερόλη. Αρχικά, ανέλυσαν τα χαρακτηριστικά του εκχυλίσματος του σπόρου και διαπίστωσαν ότι περιέχει 23 λιπαρά οξέα, κυρίως ακόρεστα, που θεωρούνται ωφέλιμα. Επιπλέον, το εκχύλισμα είχε υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά και φλαβονοειδή συστατικά, στοιχείο που δείχνει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ταυτοποιήθηκαν επίσης λειτουργικές ομάδες που συνδέονται με τη θυμοκινόνη, το βασικό βιοενεργό συστατικό του μαυροκουκιού.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κυτταρικό μοντέλο, εξετάζοντας πώς το εκχύλισμα επηρεάζει τα προ-λιποκύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα που εξελίσσονται σε ώριμα λιποκύτταρα. Αφού προκάλεσαν τη διαφοροποίησή τους, μελέτησαν τη βιωσιμότητα των κυττάρων, τη συσσώρευση λιπιδίων, την έκφραση γονιδίων και τη δραστηριότητα ενός συγκεκριμένου ενζύμου.

Διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα δεν επηρέαζε αρνητικά την επιβίωση των κυττάρων, άρα θεωρήθηκε ασφαλές. Όταν τα κύτταρα αντιμετωπίστηκαν με εκχύλισμα μαυροκουκιού, εμφάνισαν χαμηλότερη συσσώρευση λιπιδίων (όπως τα τριγλυκερίδια). Το εκχύλισμα ανέστειλε επίσης ένα ένζυμο κρίσιμο για τη δημιουργία τριγλυκεριδίων και μείωσε σχετικές πρωτεΐνες απαραίτητες για την πλήρη ωρίμανση των λιποκυττάρων.

5 γραμμάρια μαυροκουκιού για 8 εβδομάδες: Aνθρώπινη μελέτη

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με 42 συμμετέχοντες,άτομα με υψηλή ή οριακά υψηλή χοληστερόλη και με υπερβάρος ή παχυσαρκία, χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Μελέτησαν τις μεταβολές στη χοληστερόλη και την επίδραση του μαυροκουκιού στην όρεξη.

Η ομάδα κατανάλωνε 5 γραμμάρια σκόνης μαυροκουκιού καθημερινά για 8 εβδομάδες, ενώ η ομάδα ελέγχου δεν έλαβε τίποτα αντίστοιχο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έλαβαν μαυροκούκι είχαν:

μείωση ολικής χοληστερόλης

μείωση LDL (“κακής”)

μείωση τριγλυκεριδίων

αύξηση HDL (“καλής”)

Η ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασε τα παραπάνω οφέλη. Παράλληλα, στην ομάδα παρέμβασης καταγράφηκε αύξηση της όρεξης, που αποδόθηκε στο συμπλήρωμα, χωρίς όμως να προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ο ειδικός Aaron Chapa, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημείωσε ότι το μαυροκούκι φαίνεται να επηρεάζει:

την έκφραση γονιδίων μέσα στα λιποκύτταρα

τα ένζυμα που χτίζουν και αποθηκεύουν λίπος

τη συσσώρευση λίπους

τιςτιμέςλιπιδίωνσε ανθρώπουςμέσα σεμόλις 8 εβδομάδες.

Περιορισμοί της έρευνας

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα πειράματα σε κύτταρα αποτελούν μόνο πρώτο βήμα και τα αποτελέσματα χρειάζονται επιβεβαίωση σε ανθρώπους. Η κλινική δοκιμή είχε μικρό δείγμα, διήρκεσε μόνο 8 εβδομάδεςείχε λιγότερες γυναίκες στην ομάδα παρέμβασης και διεξήχθη σε ένα μόνο κέντρο στο Μπαγκλαντές,όλα αυτά περιορίζουντηγενικευσιμότητα των αποτελεσμάτων.

Επιπλέον, η αξιολόγηση της όρεξης βασίστηκε σε υποκειμενικές απαντήσεις και δεν χρησιμοποιήθηκε εικονικό φάρμακο placebo στην ομάδα ελέγχου, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μεροληψίας. Ο καθηγητής Christopher Gardner σημείωσε ότι η στατιστική ανάλυση δεν ήταν ιδανική, καθώς συγκρίθηκαν αλλαγές εντός της κάθε ομάδας αντί για σύγκριση μεταξύ των δύο ομάδων.

Παρότι η μελέτη δείχνει πιθανό όφελος, απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν υπάρξουν επίσημες συστάσειςΤο μαυροκούκι μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει φυσική επιλογή για τη διαχείριση βάρους και χοληστερόλης, αλλά οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν συμπληρώματα.

Όπωςτονίζει ο Chapa, το μαυροκούκιδενείναι «μαγικό», αλλά φαίνεται να υποστηρίζει την ρύθμιση του λίπους, την ισορροπία χοληστερόλης, τη μείωση φλεγμονής και την αποτοξίνωση,ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με υγιεινή διατροφή και καλές καθημερινές συνήθειες.

Σχετικά Άρθρα