ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα της έλλειψης Ω3 λιπαρών οξέων

01 Αυγούστου 2025, 10:00

images

Σύμφωνα με το Γραφείο Συμπληρώματα Διατροφής των ΗΠΑ (ODS), η ανεπάρκεια Ω3 μπορεί να κάνει το δέρμα φολιδωτό και να προκαλέσει εξανθήματα. Τα Ω3 λιπαρά οξέα μπορούν να είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία, καθώς μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Το ODS αναφέρει ότι, λόγω αυτών των οφελών, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αύξηση της πρόσληψης Ω3 λιπαρών οξέων. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετά Ω3 από τη διατροφή τους ή από συμπληρώματα. 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι Ω3 λιπαρών οξέων, όπως το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA).

Το μητρικό γάλα περιέχει ALA, EPA και DHA, παρέχοντας έτσι στα βρέφη αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα περισσότερα σκευάσματα είναι επίσης εμπλουτισμένα με Ω3.

Εάν αντιληφθείτε ότι έχετε αναπτύξει ανεπάρκεια ωμέγα-3, μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα, καταναλώνοντας τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή λαμβάνοντας συμπληρώματα.

Ορισμένες καλές πηγές Ψ3 λιπαρών οξέων είναι οι εξής:

φυτικά έλαια, όπως λιναρόσπορο

σπόροι chia

καρύδια

ορισμένα λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σκουμπρί, τόνος, ρέγγα και σαρδέλες

εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως ορισμένα αυγά, ροφήματα σόγιας, γάλα, χυμοί και γιαούρτι.

Τέλος, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες συνταγές για να αυξήσετε την πρόσληψη Ω3 λιπαρών οξέων:

Tacoμε ψάρι.

Σολομός με ψητό μπρόκολο.

Μπριζόλα τόνου με μπαχαρικά, αβοκάντο και κόκκινη πιπεριά.

Αχλάδια με chia και καρύδια.

Πουτίγκα βατόμουρου και chia.

Σχετικά Άρθρα