ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προετοιμασίες για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής- Επισιτισμού

14 Οκτωβρίου 2021, 16:00

images

Ο FAO (Food and Agriculture Organization – Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας) του ΟΗΕ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (World Food Day) κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου για να τιμήσει την ίδρυση του Οργανισμού το 1945. Οι πολυάριθμες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνονται με αφορμή την ημέρα αυτή, στοχεύουν στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση και δράση αναφορικά με την ανάγκη για εξασφάλιση μιας υγιεινής διατροφής για όλους.

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού-Διατροφής είναι «Οι δράσεις μας είναι το μέλλον μας - Καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή».

Όπως επισημαίνει ο FAO, "o τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα καθώς και η παραγωγή αποβλήτων από τρόφιμα επηρεάζουν τον πλανήτη, ασκώντας περιττή πίεση σε φυσικούς πόρους, περιβάλλον και κλίμα. Πολύ συχνά η παραγωγή τροφίμων υποβαθμίζει ή καταστρέφει τους φυσικούς βιότοπους και συμβάλλει στην εξαφάνιση κάποιων ειδών χλωρίδας και πανίδας".

Τα συστήματα παραγωγής τροφίμων ευθύνονται για περισσότερο από το 33% της παγκόσμιας ανθρωπογενούς εκπομπής αερίων (φαινόμενο του θερμοκηπίου), ενώ το 14% των τροφίμων ανά τον κόσμο χάνεται λόγω ανεπαρκούς συγκομιδής, διαχείρισης, αποθήκευσης και μεταφοράς του, και το 17% σπαταλιέται σε επίπεδο καταναλωτή. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον αγροτικό πληθυσμό και τη γεωργική παραγωγή και δύναται να συμβάλλει στην αλλαγή της σύνθεσης των θρεπτικών συστατικών των κύριων βασικών καλλιεργειών, όπως η μείωση των πρωτεϊνών, ορισμένων βασικών μετάλλων και των βιταμινών. Η βιοποικιλότητα εξασθενεί και το έδαφος υποβαθμίζεται ως αποτέλεσμα της εντατικής γεωργίας.

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UN Sustainable Development Goals) περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

- «Μηδενική Πείνα», σύμφωνα με τον οποίο, έως το 2030, θα πρέπει να έχουν τερματιστεί όλες οι μορφές κακής διατροφής και να αντιμετωπίζονται οι διατροφικές ανάγκες ιδιαίτερα των μικρών παιδιών, των έφηβων κοριτσιών, των εγκύων, των γυναικών που θηλάζουν και των ηλικιωμένων ατόμων.

- «Καλή Υγεία και Ευημερία», σύμφωνα με τον οποίο, έως το 2030, θα πρέπει να μειωθεί κατά το 1/3 η πρόωρη θνησιμότητα από μη μεταδοτικές ασθένειες μέσω της πρόληψης και της θεραπείας. Τα συστήματα τροφίμων συνδέονται άμεσα με τους προαναφερθέντες στόχους, καθώς η διατροφή αποτελεί βασικό μοχλό βελτίωσης της ανθρώπινης υγείας. Η υγιεινή διατροφή βελτιστοποιεί την υγεία, η οποία σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ορίζεται σε γενικές γραμμές ως μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς απουσία νόσου. 

Στο φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής - Επισιτισμού, ο FAO επισημαίνει ότι "ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον που πρέπει να χτίσουμε μαζί. Πολίτες, κυβερνήσεις, αγρότες, ιδιωτικές εταιρείες, κοινωνία των πολιτών, ερευνητικοί οργανισμοί και ακαδημαϊκός κόσμος μπορούν να συμβάλουν στο μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων. Οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν την υγιεινή διατροφή πραγματικότητα για όλους, μέσω μιας ολοκληρωμένης και περιεκτικής προσέγγισης στρατηγικής σε όλους τους τομείς".


Σχετικά Άρθρα