ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι συνήθειες πρωινού σχετίζονται με συμπτώματα κατάθλιψης

08 Ιουλίου 2025, 07:00

images

Μελέτη σε νέους στο Χονγκ Κονγκ οδήγησε στο συμπέρασμα ότι άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης, καθώς και εκείνα που αντιδρούν πιο παρορμητικά ήταν πιο πιθανό να παραλείπουν το πρωινό. Η παράλειψη του πρωινού συσχετίστηκε επίσης με το άγχος, αλλά η συσχέτιση αυτή θεωρήθηκε αμελητέα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychiatry.

Ειδικότερα, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επιλέγουν το πρωινό τους ανάλογα με τον πολιτισμό, την παράδοση και τις συνήθειές τους. Το πρωινό θεωρείται σημαντικό επειδή συμβάλλει στην αναπλήρωση της ενέργειας και παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μετά από τον ύπνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση, τη μνήμη και την ακαδημαϊκή επίδοση στα παιδιά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση του μεταβολισμού και να συμβάλει στη διαχείριση του βάρους.

Η συγγραφέας της μελέτης Stephanie Ming Yin Wong και οι συνεργάτες της διερεύνησαν τα πρότυπα κατανάλωσης πρωινού μεταξύ των νέων στο Χονγκ Κονγκ και τις συσχετίσεις μεταξύ της παράλειψης του πρωινού, της παρορμητικότητας και των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους.

Έτσι, ανέλυσαν δεδομένα από την Επιδημιολογική Μελέτη Ψυχικής Υγείας Νέων του Χονγκ Κονγκ (HK-YES), την 1η μελέτη ψυχικής υγείας σε επίπεδο νοικοκυριού στο Χονγκ Κονγκ που απευθύνεται ειδικά σε νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ 2019 και 2022. 

Αυτή η ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα από 3.154 συμμετέχοντες, με μέσο όρο ηλικίας τα 20 έτη. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες πρωινού τους και ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις παρορμητικότητας (χρησιμοποιώντας την Κλίμακα Παρορμητικότητας Barratt–11), καταθλιπτικών συμπτωμάτων (Ερωτηματολόγιο Υγείας Ασθενούς–9), συμπτωμάτων άγχους (Κλίμακα Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής–7) και συνολικής λειτουργικότητας (με βάση την αυτοαναφερόμενη απώλεια παραγωγικότητας λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας και μια Κλίμακα Αξιολόγησης Κοινωνικής και Επαγγελματικής Λειτουργικότητας).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 85% των συμμετεχόντων κατανάλωνε πρωινό είτε καθημερινά είτε κατά διαστήματα, ενώ το 15% παρέλειπε τακτικά το πρωινό. Τα άτομα που παρέλειπαν το πρωινό έτειναν να είναι ελαφρώς πιο παρορμητικά, ιδιαίτερα όσον αφορά την προσοχή τους και τον αυτοέλεγχο. Ανέφεραν επίσης πιο σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης και οριακά υψηλότερα συμπτώματα άγχους. Σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που έτρωγαν πρωινό, όσοι το παρέλειπαν ανέφεραν λίγο λιγότερο από 1 επιπλέον ημέρα μειωμένης παραγωγικότητας ανά μήνα και ελαφρώς χειρότερη κοινωνική και επαγγελματική λειτουργικότητα.

«Η παράλειψη του πρωινού σχετίζεται με αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης στους νέους, με το μειωμένο έλεγχο της προσοχής να αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε αυτή τη σχέση. Η ενθάρρυνση των νέων να δημιουργήσουν τακτικές συνήθειες πρωινού μπορεί να αποτελέσει μέρος μελλοντικών παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής για τις ψυχικές διαταραχές και να δοθεί περαιτέρω έμφαση στις πολιτικές δημόσιας υγείας», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τέλος, η μελέτη ρίχνει φως στις συνδέσεις μεταξύ των συνηθειών που σχετίζονται με το πρωινό και της ψυχικής υγείας. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναφερόμενες συσχετίσεις ανιχνεύσιμες μόνο επειδή το δείγμα ήταν πολύ μεγάλο. Επιπλέον, η μελέτη διεξήχθη αποκλειστικά σε κατοίκους του Χονγκ Κονγκ. Τα αποτελέσματα για άλλες πολιτισμικές ομάδες ενδέχεται να διαφέρουν.

Σχετικά Άρθρα