ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όχι μόνο η ζέστη αλλά και η υγρασία αλλοιώνει κάποια τρόφιμα

26 Ιουλίου 2023, 09:00

images

«Η σχέση μεταξύ των τροφιμογενών νοσημάτων και της κλιματικής αλλαγής είναι παραπάνω από απλή: Τα παθογόνα που προκαλούν πολλές τροφιμογενείς λοιμώξεις είναι ευαίσθητα στη θερμοκρασία. Αυτό συμβαίνει επειδή καιρικές συνθήκες όπως η ζέστη και η υγρασία προάγουν την ανάπτυξη βακτηρίων». Αυτό αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Conversation από τη Δρ Elena N. Naumova, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Επιστήμης Δεδομένων στο Πανεπιστήμιο Tufts.

Όπως καταγράφουν ετησίως τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), μία τροφιμογενής νόσος θα προσβάλει σχεδόν 1 στους 6 Αμερικανούς και θα στερήσει τη ζωή σε περίπου 3.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Στις ΗΠΑ, δηλώνει η Δρ Naumova, "κάθε μήνα σημειώνονται 70 περίπου κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης το μήνα και δύο εξ αυτών θα οδηγήσουν σε ανάκληση προϊόντος. Οι αντίστοιχοι αριθμοί τους θερινούς μήνες είναι 100 και 6, μια αύξηση δηλαδή από το 3% στο 6% εθνικό επίπεδο".

Τα πικ -νικ σε υπαίθριους χώρους όπου τα τρόφιμα παραμένουν για ώρες εκτός ψυγείου είναι βασικές αιτίες που οι τροφικές δηλητηριάσεις αυξάνονται ραγδαία το καλοκαίρι. Σε αυτές όμως θα πρέπει να προστεθούν οι καύσωνες και οι διακοπές ρεύματος.

«Τα κύματα καύσωνα, οι πυρκαγιές και οι έντονες καταιγίδες, προκαλούν όλο και περισσότερες διακοπές ρεύματος, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν προβλήματα στην αποθήκευση και διαχείριση των τροφίμων στα καταστήματα, στους χώρους παραγωγής και διανομή και σε σπίτια", αναφέρει η καθηγήτρια.

Αν και η ζέστη του καλοκαιριού είναι αδιαμφισβήτητη απειλή για την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, κάθε μήνας έχει τους δικούς του ιδιαίτερους κινδύνους, σύμφωνα με τη Δρ Naumova. Στις αρχές Ιουνίου, κορυφώνεται η απειλή από λαχανικά και φρούτα που μπορεί να είναι μολυσμένα με τα παράσιτα Cyclospora που προκαλούν κυκλοσπορίαση, μία λοίμωξη με συμπτώματα όπως διάρροια και έμετος.

Στα μέσα Ιουλίου, αναπτύσσονται πιο πολύ τα βακτήρια Campylobacter, μια κοινή αιτία διάρροιας που συχνά συνδέεται με πλημμελώς μαγειρεμένο κρέας, τα βακτήρια Vibrio που σχετίζονται με την κατανάλωση ωμών ή πλημμελώς μαγειρεμένων οστρακοειδών καθώς και των πασίγνωστων βακτηρίων της σαλμονέλας και το Escherichia coli. Τον Αύγουστο, παίρνει σειρά το παράσιτο Cyptosporidium, το μικρόβιο Listeria και το βακτήριο Shigella, κάποιοι από τους συχνότερα ενοχοποιούμενους λοιμώδεις παράγοντες.

Τα μέτρα ασφαλείας, όπως οι προειδοποιητικές ετικέτες και οι ανακλήσεις προϊόντων, μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης των επιβλαβών βακτηρίων και παρασίτων, χρειάζεται ωστόσο και η ατομική ευθύνη στην αποθήκευση, το μαγείρεμα και την κατανάλωσή τους.

Το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, καθώς και οτιδήποτε αναγράφεται ότι απαιτεί ψύξη πρέπει να παραμένει όσο είναι ωμό στο ψυγείο και όταν ψηθεί να μπει σε αυτό και πάλι εντός 6 ωρών. 

Αναφέρουν από τα CDC:

- Ο γεμάτος καταψύκτης χωρίς ρεύμα και χωρίς άνοιγμα της πόρτας, θα διατηρήσει τα τρόφιμα ασφαλή για 48 ώρες (24 ώρες αν είναι μισογεμάτος). 

- Στη συντήρηση τα τρόφιμα θα παραμείνουν ασφαλή για έως και 4 ώρες χωρίς ρεύμα, χωρίς άνοιγμα της πόρτας. Μετά τις τέσσερις ώρες χωρίς ρεύμα ή πηγή ψύξης, συστήνεται η απόρριψη των περισσότερων κρεάτων, γαλακτοκομικών, υπολειμμάτων τροφών και κομμένων φρούτων και λαχανικών που βρίσκονταν στο ψυγείο. Απόρριψη πρέπει να γίνει κι αν υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια του τροφίμου.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί αν εκδηλωθούν σε διάστημα λίγων ωρών έως κάποιων ημερών, χωρίς να είναι πάντα  κοινά για όλους τους ανθρώπους, σημειώνει η Δρ Naumova. Σε περίπτωση υποψίας, είναι αναγκαία η επικοινωνία με γιατρό.

Σχετικά Άρθρα