ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ακραίες διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής

06 September 2023, 09:00

images

Νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ακραίες διατροφικές συνήθειες που δεν περιλαμβάνουν υδατάνθρακες ή και λίπη, επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Nagoya Graduate School of Medicine στην Ιαπωνία με επικεφαλής το Δρ Takashi Tamura διαπίστωσαν ότι η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων στους άνδρες και η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων στις γυναίκες, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και από καρκίνο και ότι οι γυναίκες με υψηλότερη πρόσληψη λίπους, μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Οι συγγραφείς διεξήγαγαν την έρευνα παρακολούθησης σε μία περίοδο 9 ετών με 81.333 Ιάπωνες (34.893 άνδρες και 46.440 γυναίκες) για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης υδατανθράκων και λίπους και του κινδύνου θνησιμότητας. Η ποιότητα της πρόσληψης υδατανθράκων (δηλαδή η πρόσληψη REFINED σε σύγκριση με την πρόσληψη ελάχιστα επεξεργασμένων υδατανθράκων) και η ποιότητα πρόσληψης λίπους (δηλαδή τα κορεσμένα σε σύγκριση με τα ακόρεστα λιπαρά) αξιολογήθηκαν επίσης για να εξεταστεί ο αντίκτυπος της ποιότητας των τροφίμων στη συσχέτιση με τη θνησιμότητα.

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο ότι οι άνδρες που προσλάμβαναν λιγότερο από το 40% της συνολικής τους ενέργειας από τους υδατάνθρακες, αντιμετώπισαν σημαντικά υψηλότερους κινδύνους θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και από καρκίνο. Η τάση παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από το εάν οι υδατάνθρακες ήταν REFINED ή ελάχιστα επεξεργασμένοι. Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των γυναικών που παρακολουθήθηκαν για 5 έτη ή περισσότερο, εκείνες με υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων σε ποσοστό άνω του 65%, είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία. Δεν παρατηρήθηκε σαφής συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων υδατανθράκων και του κινδύνου θνησιμότητας στις γυναίκες.

Όσον αφορά τα λίπη, οι άνδρες με υψηλή πρόσληψη λίπους άνω του 35% της συνολικής τους ενέργειας από λίπη, είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο. Διαπίστωσαν επίσης ότι η χαμηλή πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών στους άνδρες, συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και από καρκίνο. Αντίθετα, η συνολική πρόσληψη λίπους και η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών στις γυναίκες, έδειξαν αντίστροφη συσχέτιση με τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και από καρκίνο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το εύρημα δεν υποστηρίζει την ιδέα ότι η υψηλή πρόσληψη λίπους είναι επιζήμια για τη μακροζωία στις γυναίκες.

«Το εύρημα ότι η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών συσχετίστηκε αντιστρόφως με τον κίνδυνο θνησιμότητας μόνο στις γυναίκες μπορεί να εξηγήσει εν μέρει τις διαφορές στις συσχετίσεις μεταξύ των φύλων», δήλωσε ο Δρ Tamura. «Εναλλακτικά, άλλα συστατικά εκτός από το λίπος στις τροφικές πηγές λίπους, μπορεί να ευθύνονται για την παρατηρούμενη αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης λίπους και της θνησιμότητας στις γυναίκες».

Σχετικά Άρθρα