ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο FDA εγκρίνει το πρώτο φάρμακο που μειώνει την αλλεργική αντίδραση σε τροφές

23 Φεβρουαρίου 2024, 09:00

images

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε ότι το ενέσιμο φάρμακο που ονομάζεται Xolair μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη αλλεργικών αντιδράσεων μετά από τυχαία έκθεση από τρόφιμα που προκαλούν αλλεργίες. Είναι το πρώτο φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον FDA για τη μείωση του κινδύνου αλλεργικών αντιδράσεων από αλλεργιογόνες τροφές μετά από τυχαία έκθεση σε αυτές.

Το Xolair, το οποίο έχει τη γενική ονομασία omalizumab, κυκλοφόρησε στην αγορά το 2003 και έχει εγκριθεί για τη θεραπεία του άσθματος, της χρόνιας ρινοκολπίτιδας, της κνίδωσης και άλλων παθήσεων. Σε κλινική δοκιμή με 168 άτομα, το 68% των συμμετεχόντων που έλαβαν Xolair, ήταν σε θέση να ανεχθούν αλλεργιογόνο ισοδύναμο με 2,5 φιστίκια χωρίς σημαντική αλλεργική αντίδραση. Το φάρμακο είναι εγκεκριμένο για άτομα ηλικίας άνω του 1 έτους.

Ο Δρ Daniel S. Ganjian, παιδίατρος στο Providence St John's, αναφέρει ότι αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη για όσους αντιμετωπίζουν τροφικές αλλεργίες. Ο Ganjian παρομοιάζει το φάρμακο με «ένα σφουγγάρι» που εμποδίζει την ανοσοσφαιρίνη Ε ή την πρωτεΐνη IgE να φτάσει στον υποδοχέα της και να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Τα τρόφιμα με IgE περιλαμβάνουν γάλα, ψάρι, σόγια και ξηρούς καρπούς. Η μελέτη που χρησιμοποιήθηκε για να υποστηρίξει αυτή τη νέα χρήση του Xolair δοκιμάστηκε επίσης σε κάσιους, γάλα και αυγά.

«Δεν χρειάζεται να παραιτηθούμε, γιατί έτσι θα έχουμε τελικά να αντιμετωπίσουμε τις αλλεργίες για το υπόλοιπο της ζωής μας και να φοβόμαστε για τα παιδιά μας όταν πάνε στο σπίτι του φίλου τους. [Θα πρέπει να αναρωτηθούμε] «Τι υπάρχει στην τούρτα; Τι θα φάνε;». Λοιπόν, αυτό είναι καλό», είπε ο Ganjian.

Επισημαίνεται ότι το φάρμακο έχει σχεδιαστεί για να βοηθά άτομα που εκτίθενται κατά λάθος σε ένα αλλεργιογόνο, αλλά δεν θεραπεύει την τροφική αλλεργία. Με άλλα λόγια, το Xolair δεν προορίζεται να αντικαταστήσει μια επείγουσα θεραπεία όπως η επινεφρίνη.

Σχετικά Άρθρα