ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νικήστε την αϋπνία με ...μαρούλια

04 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Εκατοντάδες χιλιάδες θεάσεις έχει προσελκύσει ένα βίντεο στο TikTok, στο οποίο μία 21χρονη συστήνει ένα "σωτήριο" αφέψημα με μαρούλι το οποίο -όπως υποστηρίζει- θεραπεύει την αϋπνία.

Η συνταγή περιλαμβάνει το μούλιασμα μαρουλόφυλλων σε ζεστό νερό με την προσθήκη χαμομηλιού, μέντας ή άλλου βοτάνου. Για να επέλθει η χαλάρωση και ο ύπνος, απαιτείται μεγάλη κατανάλωση του παρασκευάσματος αλλά χιλιάδες χρήστες της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης ορκίζονται ότι τους βοήθησε να κοιμηθούν καλύτερα και περισσότερο. 

Μία μελέτη του 2017 είχε οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι το μαρούλι της οικογένειας ρομάνα βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας αλλά υπό προϋποθέσεις και ερωτηματικά που μένουν ακόμα να απαντηθούν.

Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί δεν αποθαρρύνουν όσους του ρωτούν αν επιτρέπεται να δοκιμάσουν τη συνταγή, καθώς δεν περιέχει κάτι που θα μπορούσε να βλάψει την υγεία. 

Τονίζουν ωστόσο, ότι η υπερβολή είναι πάντα επιβλαβής κι ως εκ τούτου πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην καταναλώνουμε καθημερινά μεγάλες ποσότητες από οποιοδήποτε "γιατροσόφι", φυτικό ή όχι!

Σχετικά Άρθρα