ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νάτριο και υπέρταση: Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας

16 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Σχεδόν ο καθένας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή του πίεση, μειώνοντας την πρόσληψη νατρίου, όπως αναφέρει μια νέα μελέτη από το Northwestern Medicine, το Πανεπιστήμιο Vanderbilt και το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στον κόσμο. «Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια επειδή ασκεί επιπλέον πίεση στις αρτηρίες σας», είπε η Norrina Allen, καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine. «Επηρεάζει την ικανότητα της καρδιάς να λειτουργεί αποτελεσματικά και να αντλεί αίμα».

Η συνολική ημερήσια πρόσληψη νατρίου που συνιστάται από την AHA, είναι κάτω από 1.500 χιλιοστόγραμμα και αυτή η μελέτη σχεδιάστηκε για να τη μειώσει ακόμη περισσότερο. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά η μείωση του νατρίου σε οποιαδήποτε ποσότητα θα είναι ευεργετική», είπε η ίδια.

«Στη μελέτη, οι μεσήλικες έως ηλικιωμένοι συμμετέχοντες, μείωσαν την πρόσληψη αλατιού κατά περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα κατά τη συνήθη διατροφή τους. Το αποτέλεσμα ήταν η μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά περίπου 6 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg), η οποία είναι συγκρίσιμη στο αποτέλεσμα που παράγεται από ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο πρώτης γραμμής για την υψηλή αρτηριακή πίεση», δήλωσε ο Δρ. Deepak Gupta, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt και ερευνητής.

«Διαπιστώσαμε ότι το 70-75% όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το αν λαμβάνουν ήδη φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή όχι, είναι πιθανό να δουν μείωση της αρτηριακής τους πίεσης εάν μειώσουν το νάτριο στη διατροφή τους», δήλωσε η Allen.

Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες μελέτες για τη διερεύνηση της επίδρασης της μείωσης του νατρίου στη διατροφή στην αρτηριακή πίεση, ώστε να συμπεριληφθούν άτομα με υπέρταση και υπερτασικοί που λαμβάνουν φάρμακα.

«Προηγουμένως δεν γνωρίζαμε εάν οι άνθρωποι που ήδη λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση θα μπορούσαν πραγματικά να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση περισσότερο μειώνοντας το νάτριό τους», δήλωσε η Allen, επίσης Καθηγήτρια Πολιτικής Υγείας και διευθύντρια του Κέντρου Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού στις ΗΠΑ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association και θα παρουσιαστεί στις Επιστημονικές Συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας 2023 στη Φιλαδέλφεια.

Σχετικά Άρθρα