ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λιγότερο αλάτι για περισσότερη ζωή

30 Ιουλίου 2022, 09:00

images

Όσοι έχουν τη συνήθεια να προσθέτουν περισσότερο αλάτι στο φαγητό τους, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αυτό αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal.

Στο γενικό πληθυσμό περίπου 3 στους 100 ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 40 και 69 ετών πεθαίνουν πρόωρα. Αλλά η παρούσα μελέτη υποδηλώνει ότι ένα επιπλέον άτομο ανά 100 μπορεί να καταλήξει πρόωρα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα εξαιτίας του αλατιού.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των ατόμων που προσθέτουν πάντα αλάτι σε σύγκριση με εκείνους που δεν προσθέτουν ποτέ ή σπάνια. Πιο συγκεκριμένα, οι 50ρηδες άντρες και γυναίκες έχασαν αντίστοιχα 1,5 χρόνια και 2,28 χρόνια ζωής από τη συστηματική κατανάλωση αλατιού, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το πρόσθεταν ποτέ ή σπάνια.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ της προσθήκης αλατιού στο φαγητό και του πρόωρου θανάτου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane της Νέας Ορλεάνης των ΗΠΑ, Lu Qi. «Αποκομίσαμε νέα στοιχεία με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη τροποποίηση των διατροφικών μας συμπεριφορών για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας».

Η ανάλυση συμπεριέλαβε δεδομένα από τουλάχιστον 500.000 άτομα από τη UK Biobank. Μέσω ενός ερωτηματολογίου, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με την προσθήκη αλατιού στην ακόλουθη κλίμακα: 1- ποτέ/σπάνια, 2- μερικές φορές, 3- συνήθως, 4- πάντα και 5- δεν απαντώ. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες επί 9 χρόνια κατά μέσο όρο και ως πρόωρος θάνατος ορίστηκε ο θάνατος πριν από την ηλικία των 75 ετών.


Σχετικά Άρθρα