ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λιγότερο αλάτι για καλύτερη υγεία

14 Οκτωβρίου 2021, 10:00

images

Νέες οδηγίες προς τη βιομηχανία τροφίμων ώστε να μειώσει το ποσοστό του αλατιού στα προϊόντα που παράγει, εξέδωσε χθες ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της υπέρτασης.

"Στόχος είναι μέσα σε δυόμισι χρόνια να μειωθεί κατά 12% η μέση κατανάλωση αλατιού ημερησίως", εξηγεί στην ανακοίνωσή του ο FDA που στις νέες οδηγίες συμπεριέλαβε 163 κατηγορίες προϊόντων, από κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα, μέχρι βρεφικές τροφές, αλλά και τα μενού των γρήγορων και πρόχειρων γευμάτων (fast food).

Σύμφωνα με τον FDA, οι Αμερικανοί λαμβάνουν 50% περισσότερο νάτριο από αυτό που θα έπρεπε. Την ίδια ώρα, το 95% των παιδιών ηλικίας από 2 έως 13 ετών ξεπερνούν επίσης το όριο αυτό. Η υπερκατανάλωση αλατιού προκαλεί διάφορες ασθένειες, όπως υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία και διαβήτη. "Ιδιαίτερα, κατά δυσανάλογο τρόπο, πλήττονται οι φυλετικές και εθνικές μειονότητες ενώ η πανδημία της COVID-19 διεύρυνε το πρόβλημα", ανέφερε η Δρ Τζάνετ Γούντκοκ, επικεφαλής του FDA.

«Το νάτριο παίζει σημαντικό ρόλο στην τεχνολογία και τη διατροφική ασφάλεια, και πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα γίνουν αύριο», εξήγησε η Γούντκοκ και συνέχισε: «Ξέρουμε ότι ακόμη και η μικρή μείωση που θα γίνει σταδιακά τα επόμενα χρόνια, θα επιτρέψει να περιοριστούν σημαντικά οι ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, να βελτιωθεί η υγεία του πληθυσμού και να μειωθεί το κόστος νοσηλείας».

Περισσότερες από 100 χώρες εφαρμόζουν προγράμματα μείωσης του νατρίου και πολλές εταιρείες πωλούν ήδη εκτός των ΗΠΑ, προϊόντα που περιέχουν λιγότερο αλάτι. «Ξέρουν ήδη πώς να το κάνουν», είπε η Σούζαν Μέιν, η διευθύντρια διατροφικής ασφάλειας του FDA.

Σχετικά Άρθρα