ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λίγα λευκά φασόλια καθημερινά και προστατεύουμε το έντερο...

22 Ιανουαρίου 2024, 16:00

images

Δημοσίευση στο eBioMedicine παρουσιάζει τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής η οποία εξέτασε την επίδραση των οσπρίων στο μικροβίωμα του εντέρου, ατόμων υπέρβαρων και παχύσαρκων με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Όπως φάνηκε, μία μερίδα ξερά φασόλια ημερησίως βελτιώνει το μικροβίωμα του εντέρου αυξάνοντας τα "καλά" βακτήρια (Faecalibacterium, Eubacterium και Bifidobacterium) και μειώνοντας αυτά που μπορούν να μάς κάνουν κακό.. Πρόκειται για μεταβολές που σχετίζονται με την πρόληψη του καρκίνου και τη βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων.

«Η παρατήρηση αλλαγών στην ποικιλομορφία του μικροβιώματος παρεμβαίνοντας αποκλειστικά στη διατροφή είναι σπάνια και η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει την ικανότητα ενός άμεσα διαθέσιμου τροφίμου – πρεβιοτικού να επιφέρει τέτοιες αλλαγές», δήλωσε η υπεύθυνη για την αλληλογραφία συγγραφέας Carrie Daniel-MacDougall, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας. «Κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων, υπήρξε βελτίωση στην υγεία του εντέρου των συμμετεχόντων, που χαρακτηρίστηκε από αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων έναντι των επιβλαβών».

Σύμφωνα με τη Δρ Daniel-MacDougall, τις προστατευτικές ιδιότητες των φασολιών εξασφαλίζουν οι φυτικές ίνες, τα αμινοξέα κα άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, τα οποία αυξάνουν τα "καλά" βακτήρια και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα ελέγχοντας ταυτόχρονα τις φλεγμονές. 

Στην τυχαιοποιημένη δοκιμή BE GONE διάρκειας οκτώ εβδομάδων, συμμετείχαν 48 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών που ήταν οριακά ή κανονικά παχύσαρκοι σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και την περίμετρο μέσης και είχαν ιστορικό βλαβών στο έντερο, δηλαδή ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου (75%) και/ή αυξημένο κίνδυνο της νόσου, προκαρκινικούς πολύποδες του παχέος εντέρου ή του ορθού που ανιχνεύθηκαν κατά την κολονοσκόπηση. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να ακολουθήσουν την κανονική τους διατροφή ή να συμπεριλάβουν στα καθημερινά -ελεύθερα με παρακολούθηση και παρέμβαση διατροφολόγου- γεύματα ένα φλιτζάνι βιολογικά φασόλια από κονσέρβα.

Κάθε μήνα, οι συμμετέχοντες έδιναν δείγματα κοπράνων και αίματος για την αξιολόγηση των μεταβολών στο μικροβίωμα του εντέρου, καθώς και των μεταβολιτών και δεικτών του ξενιστή. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες.

«Τα φασόλια δεν φάνηκαν να προκαλούν φλεγμονή στο έντερο ή να επηρεάζουν σοβαρά τις συνήθειες του εντέρου, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τους επιζώντες και τους ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου. Ωστόσο, μόλις οι συμμετέχοντες διέκοψαν την κατανάλωσή τους, οι θετικές επιδράσεις εξασθένησαν γρήγορα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εκπαίδευσης των ασθενών για τη διατήρηση των  υγιεινών συνηθειών», σχολίασε η Δρ Daniel-MacDougall που έκανε τη δημοσίευση στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Σχετικά Άρθρα