ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Kετογονικές δίαιτες: Σύμμαχοι στην πρόληψη και θεραπεία καρκίνου του παχέος εντέρου

03 Μαΐου 2022, 10:00

images

Ένα μόριο που παράγεται στο συκώτι ως απόκριση σε «κετογονικές» δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχει ισχυρή επίδραση στην καταστολή της ανάπτυξης όγκου του παχέος εντέρου και μπορεί να είναι χρήσιμο ως πρόληψη και θεραπεία σχετικών καρκίνων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Perelman School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου και σκοτώνει περισσότερους από 50.000 Αμερικανούς ετησίως, καθιστώντας τον την τρίτη αιτία θνησιμότητας από καρκίνο στη χώρα αυτή. Η χρήση αλκοόλ, η παχυσαρκία, το κόκκινο κρέας και οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ζάχαρη έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, οι ερευνητές αρχικά διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν κετογονικές δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έχουν μια εντυπωσιακή αντίσταση στην ανάπτυξη όγκου του παχέος εντέρου. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εντόπισαν αυτό το αποτέλεσμα στο β-υδροξυβουτυρικό (BHB), ένα μικρό οργανικό μόριο που παράγεται στο ήπαρ ως απόκριση σε κετογονικές δίαιτες ή ασιτία.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι αυτό το φυσικό μόριο, το BHB, θα μπορούσε κάποια μέρα να γίνει τυπικό μέρος της φροντίδας και της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε ο συν-επικεφαλής της μελέτης, Maayan Levy, PhD, επίκουρος καθηγητής Μικροβιολογίας στο Penn Medicine, του οποίου το εργαστήριο συνεργάστηκε με εργαστήριο του συναδέλφου του, Christoph Thaiss, ενώ πρώτη συγγραφέας της μελέτης ήταν η Oxana Dmitrieva-Posocco, PhD, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εργαστήριο του Levy.

Στη μελέτη, οι Levy, Thaiss και οι ομάδες τους θέλησαν να προσδιορίσουν, με πειράματα σε ποντίκια, εάν διαφορετικά είδη διατροφής θα μπορούσαν να αναστείλουν την ανάπτυξη και ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Έβαλαν έξι ομάδες ποντικών σε δίαιτες που είχαν ποικίλες αναλογίες λίπους και υδατανθράκων και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μία χημική ουσία που προκαλεί όγκους του παχέος εντέρου.

Βρήκαν ότι οι δύο πιο κετογονικές δίαιτες - η μία με λαρδί (χοιρινό λίπος) και η άλλη με σογιέλαιο - εμπόδισαν την ανάπτυξη όγκου του παχέος εντέρου στα περισσότερα ζώα. Ακόμη και όταν τα ποντίκια ξεκίνησαν να ακολουθούν αυτές τις δίαιτες, αφού είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται όγκοι του παχέος εντέρου, οι δίαιτες έδειξαν ένα «θεραπευτικό αποτέλεσμα» επιβραδύνοντας σημαντικά την περαιτέρω ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό του όγκου. Αντίθετα, όλα τα ζώα που ακολουθούσαν τις υπόλοιπες δίαιτες, συμπεριλαμβανομένων των διαιτών χαμηλών λιπαρών και υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, ανέπτυξαν όγκους.

Σε μεταγενέστερα πειράματα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτή η καταστολή του όγκου σχετίζεται με μια πιο αργή παραγωγή νέων επιθηλιακών κυττάρων. Τελικά, εντόπισαν αυτή την επιβράδυνση της ανάπτυξης των κυττάρων του εντέρου σε BHB - που κανονικά παράγεται από το συκώτι και πυροδοτείται σε αυτή την περίπτωση από τις κετογονικές δίαιτες με χαμηλές υδατάνθρακες-.


Σχετικά Άρθρα