ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η προσθήκη αλατιού στο πιάτο μπορεί να είναι επικίνδυνη

03 Αυγούστου 2022, 09:00

images

Οι άνθρωποι που προσθέτουν στα γεύματά τους  αλάτι μπορεί να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από εκείνους που σπάνια το κάνουν, αναφέρει μεγάλη νέα μελέτη.

H μελέτη, σε περισσότερους από 500.000 Βρετανούς ενήλικες, διαπίστωσε ότι, όσοι έριχναν πάντα αλάτι στο φαγητό τους (δηλαδή στο πιάτο τους, πέρα από το αλάτι που περιείχε το φαγητό όταν μαγειρευόταν) είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, σε σύγκριση με όσους σπάνια προσέθεταν αλάτι στα γεύματά τους.

«Είναι μια απλή συμπεριφορά που οι άνθρωποι μπορούν να τροποποιήσουν», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Lu Qi, της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα γεύματα είναι συχνά πλούσια σε νάτριο. Όμως, σημείωσε ο Qi, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί η προσθήκη νατρίου που κρύβεται στα παρασκευασμένα τρόφιμα. Αντίθετα, το να αντισταθείτε στο να προσθέτετε αλάτι στο σπίτι σας είναι απλό.

Τα ευρήματα βασίζονται σε 501.379 ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη UK Biobank Study. Όταν εγγραφήκαν σε αυτή, μεταξύ 2006 και 2010, απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή και τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους.

Σε πάνω από εννέα χρόνια, περισσότεροι από 18.000 συμμετέχοντες πέθαναν πρόωρα – δηλαδή πριν να κλείσουν τα 75 έτη. Όταν αξιολόγησαν το προσδόκιμο ζωής κάθε ατόμου, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν 28% υψηλότερος μεταξύ των ανθρώπων που είχαν πει ότι «πάντα» χρησιμοποιούσε αλάτι στο τραπέζι, έναντι εκείνων που δεν το έκαναν ποτέ ή σπάνια.

Μεταξύ των ανδρών που λάτρεις του αλατιού, αυτό ανήλθε σε πάνω από δύο χρόνια απώλειας από το προσδόκιμο ζωής τους στην ηλικία των 50. Οι γυναίκες ομολόγους τους έχασαν 1,5 χρόνο ζωής, κατά μέσο όρο.

Η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει το "γιατί",  δήλωσε ο Qi. Ωστόσο, ο ίδιος πιστεύει ότι η επίδραση του υπερβολικού αλατιού στην αρτηριακή πίεση είναι ο κύριος λόγος: Οι άνθρωποι που πρόσθεταν συνήθως αλάτι στο φαγητό τους είχαν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από εγκεφαλικό ή καρδιακή νόσο, συγκεκριμένα.



Σχετικά Άρθρα