ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι καλή για τον πλανήτη και το πορτοφόλι μας

30 September 2022, 10:00

images

Τα στατιστικά στοιχεία είναι αποθαρρυντικά: Στις Ηνωμένες Πολιτείες παράγονται περίπου 35 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων τροφίμων κάθε χρόνο και ως μεμονωμένες οικογένειες σπαταλούν περίπου το 30% των τροφίμων που αγοράζουν. Για ένα μέσο νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων, με μηνιαίο προϋπολογισμό τροφίμων 1000 δολαρίων, αυτό είναι σαν να πετάς 300 δολάρια κατευθείαν στα σκουπίδια κάθε μήνα.

Φυσικά, δεν είναι μόνο οι προσωπικοί μας προϋπολογισμοί που επηρεάζονται από τη σπατάλη τροφίμων. Η κατάσταση αυτή, συμβάλλει επίσης στη συνεχιζόμενη κλιματική κρίση. Η ετήσια ποσότητα νερού και ενέργειας που σπαταλάται από τα μη φαγώσιμα τρόφιμα στην Αμερική κάθε χρόνο, θα ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει 50 εκατομμύρια σπίτια, και η ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από τα απόβλητα τροφίμων, είναι ισοδύναμη με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 42 σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, αναφέρει έκθεση του 2021 από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Στο σπίτι, το βασικό ζήτημα είναι ότι αγοράζουμε πάρα πολλά τρόφιμα και μετά πετάμε τόσα πολλά έξω λόγω αλλοίωσης, ή επειδή δε μπορούμε να τα καταναλώσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε πλέον, σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στη σπατάλη τροφίμων από την καταναλωτική μας συμπεριφορά. «Είναι πολύ μεγαλύτερο από το πρόβλημα των καταναλωτών», είπε η Pamela Koch, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικής εκπαίδευσης στο Teachers College του Πανεπιστημίου Columbia.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι προσωπικές μας προσπάθειες, δεν μπορούν ακόμα να έχουν αντίκτυπο. «Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές», είπε ο Roni Neff, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας και Μηχανικής στο Bloomberg School of Public Health του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και ένας από τους συν-συγγραφείς της έκθεσης των Εθνικών Ακαδημιών.

Η διαδικασία ξεκινά με την «αναγνώριση του τι πετάμε έξω και τι οδήγησε σε αυτό», είπε ο Neff. «Αν κατανοήσουμε τα δικά μας μοτίβα και το τι συμβαίνει στα σπίτια μας», συνέχισε, το επόμενο βήμα είναι «να βρούμε πώς να διαμορφώσουμε το περιβάλλον [μας] ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη η αποφυγή της σπατάλης τροφίμων».


Σχετικά Άρθρα