ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφική αξία του ψαριού και τα σημαντικά οφέλη του

25 Μαρτίου 2020, 16:10

images

Τα ψάρια είναι το "χρυσάφι" της θάλασσας για τον άνθρωπο. Από τη μία πλευρά περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ισάξια με αυτή του κρέατος, και από την άλλη δεν έχουν τα βλαβερά για τον οργανισμό μας λίπη αλλά μία άλλη ομάδα εξαιρετικά θρεπτικών και ωφέλιμων λιπαρών οξέων.

Τα πολύτιμα ω3 λιπαρά οξέα έχουν συσχετισθεί με αντιφλεγμονώδη δράση, προστασία ενάντια σε καρδιαγγειακά , με μείωση των τριγλυκεριδίων, των αρρυθμιών ενώ παράλληλα παρέχουν προστασία από την κατάθλιψη, τη νόσο Αλτσχάϊμερ και άλλες εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου. Και όχι μόνον αυτό, αλλά η ύπαρξη καλών λιπαρών στα ψάρια ενισχύει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως A, η D ,η E και η K. Τα πιο "λιπαρά" ψάρια είναι ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και η σαρδέλα.

Εκτός ωστόσο από τα ωφέλιμα ω3 , τα ψάρια αποτελούν καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενισχύουν το νευρικό μας σύστημα και την υγεία του εγκεφάλου, βιταμίνης Α και D, ενώ τα πιο μικρά ψάρια περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου σε σχέση με τα μεγάλα.

Στα 100-150 γραμμάρια αποδίδουν δε γύρω στις 300 θερμίδες ανάλογα με το ψάρι και το είδος του μαγειρέματος. 

Στο ερώτημα αν πρέπει να τρώμε περισσότερο μικρά ή μεγάλα ψάρια η απάντηση θα μπορούσε να είναι να τρώμε μικρά αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γνωρίζουμε, οπότε καλύτερα να τρώμε με ποικιλία στα είδη.

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα μεν μικρά ψάρια, όπως ο γαύρος, η αθερίνα και η σαρδέλα, έχουν το πλεονέκτημα ότι καταναλώνονται με το κόκαλο και έτσι προσλαμβάνουμε ασβέστιο και φώσφορο που είναι απαραίτητα για την οστική υγεία παιδιών και ενηλίκων. Αλλά και πολλά μεγαλύτερα ψάρια θεωρούνται πολύ θρεπτικά είτε μαγειρεύονται ψητά είτε βραστά. Καλό είναι μόνο να αποφεύγουμε τα τηγανητά καθώς ο τρόπος αυτός μαγειρέματος "χαλάει" συνήθως τις υγιεινές τροφές.

Σχετικά Άρθρα