ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή με ψάρια μάς γλυτώνει από σοβαρές νόσους

16 Νοεμβρίου 2021, 09:00

images

Γάλλοι ερευνητές ανακάλυψαν σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ψαριού και του μικρότερου κινδύνου εγκεφαλικού αγγειακού επεισοδίου.  

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Bordeaux ανέλυσαν δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη για τη σχέση ανάμεσα στις αγγειακές παθήσεις και την άνοια και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο Neurology. Για το λόγο αυτό ανέλυσαν αξονικές τομογραφίες 1.623 ανθρώπων άνω των 65 ετών χωρίς ιατρικό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιαγγειακών παθήσεων ή άνοιας. Επίσης, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, σύμφωνα με τη συχνότητα με την οποία κατανάλωναν ψάρι: Λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, περίπου μία φορά την εβδομάδα, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα ή πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τον αριθμό των πιθανοτήτων αγγειοπάθειας ανάμεσα στους ανθρώπους της κάθε ομάδας.

Όσοι έτρωγαν περισσότερο ψάρι, είχαν λιγότερα σημάδια βλάβης στις αξονικές τομογραφίες του εγκεφάλου τους συγκριτικά με όσους έτρωγαν πιο σπάνια. Ο συσχετισμός ανάμεσα στην κατανάλωση ψαριού και της αγγειακής νόσου του εγκεφάλου ήταν ισχυρότερος στους ανθρώπους 65-69 ετών, συγκριτικά με τους μεγαλύτερους της μελέτης, αλλά δεν υπήρξε σημαντική σχέση για τους ανθρώπους άνω των 75 ετών.

«Για τους περισσότερους από εμάς, ο κίνδυνος άνοιας εξαρτάται από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση των διάφορων γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η κατανόηση του τρόπου ζωής, εκδηλώσεις της οποίας έχουν τη σημαντικότερη επίδραση στην εγκεφαλική υγεία, είναι το κλειδί για την ενθάρρυνση των ανθρώπων ώστε να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους», αναφέρει η Δρ Rosa Sancho, επικεφαλής της έρευνας του κέντρου για τη Νόσο Αλτσχάιμερ η οποία καταλήγει:

«Οι παρατηρητικές μελέτες, όπως αυτή, δεν μπορούν να αποδώσουν αίτιο και αποτέλεσμα. Παρόλο που οι ερευνητές προσπάθησαν να ελέγξουν άλλους παράγοντες, που θα μπορούν να υποδηλώνουν διαφορές στα σημάδια της εγκεφαλοαγγειακής νόσου, είναι δύσκολο να τα αποδώσουν αποκλειστικά στην ποσότητα του ψαριού που περιλαμβάνει η διατροφή του κάθε ανθρώπου. Από τη στιγμή που οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν μόνο σε μία εξέταση εγκεφάλου και ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες σε μία μεμονωμένη στιγμή, δεν είναι σαφές πόσο σχετικά είναι τα ευρήματα με την εγκεφαλική υγεία μακροπρόθεσμα».

Σχετικά Άρθρα