ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

14 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν υπάρχει ένας μόνο υγιεινός τρόπος διατροφής, αν και υπάρχουν υγιεινές τροφές και διατροφικά πρότυπα. Ωστόσο, για τα άτομα με προδιαβήτη, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες θα μπορούσε γρήγορα να επαναφέρει τα αυξημένα επίπεδα A1C σε ένα πιο υγιές εύρος, προτείνει μια δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Όπως μεταδίδει το Harvard Health Publishing, αυτή η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή περιελάμβανε 150 ηλικιωμένους με προδιαβήτη χωρίς να λαμβάνουν θεραπεία ή με λιγότερο σοβαρό διαβήτη. Όλοι ήταν υπέρβαροι (μέσος όρος ΔΜΣ 35), σχεδόν τα 3/4 ήταν γυναίκες και το 59% ήταν μαύροι. Κατά τη διάρκεια των 6 μηνών, οι μισοί έλαβαν τυχαία οδηγίες να ακολουθήσουν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και συχνές διατροφικές συμβουλές, ενώ οι άλλοι μισοί συνέχισαν να ακολουθούν τη συνήθη δίαιτά τους.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 μηνών, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν τη δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες έπρεπε να διατηρούν τα επίπεδα υδατανθράκων κάτω από 40 γραμμάρια την ημέρα - αυτή είναι περίπου η ποσότητα υδατανθράκων σε ένα αγγλικό μάφιν και ένα μήλο. Κατά τους μήνες 4-6, το όριο υδατανθράκων τους ήταν κάτω από 60 γραμμάρια την ημέρα.

Οι ερευνητές συνέστησαν στους συμμετέχοντες να στραφούν προς τις πρωτεΐνες και τα υγιή λίπη καταναλώνοντας μη αμυλούχα λαχανικά, ψάρια, πουλερικά, άπαχο κρέας, αυγά, ελαιόλαδο, αβοκάντο , ξηρούς καρπούς και σπόρους, ελληνικό γιαούρτι, γάλα με χαμηλούς υδατάνθρακες και μικρές ποσότητες τυριού. Τους πρότειναν επίσης να περιορίσουν ή να αποφεύγουν άλλα γαλακτοκομικά, φρούτα, όσπρια, φασόλια και δημητριακά. Στους συμμετέχοντες της ομάδας δίαιτας με χαμηλούς υδατάνθρακες δόθηκαν διάφορα τρόφιμα καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης, όπως ελαιόλαδο, πράσινα φασόλια, ντομάτες, τόνος, γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη, ξηροί καρποί και μπάρες και σέικ με χαμηλούς υδατάνθρακες.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος 3 και 6 μήνες μετά τη δοκιμή. Σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν τη συνήθη δίαιτά τους, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν την προσέγγιση χαμηλών υδατανθράκων είχαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στην A1C και στα επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο αίμα στους 6 μήνες. Έχασαν επίσης κατά μέσο όρο 13 κιλά. Αν και μέτριες, οι βελτιώσεις στην A1C αντιπροσώπευαν σχεδόν 60% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

«Η μείωση της A1C ήταν μεγαλύτερη στους συμμετέχοντες που ήταν λευκοί σε σύγκριση με τους μαύρους, κάτι που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε», λέει ο Δρ. Giulio Romeo, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής του τμήματος Διαβήτη Ενηλίκων στο Joslin Diabetes Center. 

"Με τη συμπερίληψη ενός μεγάλου αριθμού μαύρων συμμετεχόντων, η μελέτη μάς βοηθά να καταλάβουμε εάν η ανταπόκριση σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είναι συγκρίσιμη σε όλες τις φυλές. Σε αυτή τη δοκιμή, δεν φαινόταν να είναι".


Σχετικά Άρθρα