ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι τελικά επιβλαβές το ψήσιμο στα κάρβουνα;

24 Απριλίου 2022, 09:00

images

Όσο ο καιρός βελτιώνεται, τόσο αυξάνεται και η επιθυμία του κόσμου να βγει έξω και να διασκεδάσει. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναμενόμενο ότι πολλοί θα είναι αυτοί που θα βρεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα για ένα μπάρμπεκιου ενώ και η Ανάσταση συνδέεται με τον τρόπο αυτό μαγειρέματος. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το ψήσιμο με κάρβουνα μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία.

Αν και υπάρχουν περιορισμένα, αλλά σημαντικά στοιχεία ότι οι χημικές ενώσεις που παράγονται στο κρέας μέσω αυτής της διαδικασίας ψησίματος ενδέχεται να συμβάλουν στην εμφάνιση καρκίνου, το Αμερικανικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (AICR) έχει προσφέρει ορισμένες συμβουλές, προκειμένου να προστατευθείτε από τις χημικές ουσίες και να απολαύσετε άφοβα το γεύμα σας. 

Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για υγιεινό ψήσιμο στη σχάρα:

Μαρινάρισμα: Μελέτες έχουν προτείνει ότι το μαρινάρισμα του κρέατός σας πριν από το ψήσιμο στη σχάρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον σχηματισμό  ετεροκυκλικών αμινών (HCAs). Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα αντιοξειδωτικά σε αυτές τις μαρινάδες εμποδίζουν το σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών.

Μαγείρεμα πριν από το ψήσιμο:  Εάν ψήνετε μεγαλύτερα κομμάτια στη σχάρα, μπορείτε να μειώσετε το χρόνο ψησίματος του κρέατος στις φλόγες, μαγειρεύοντάς το πρώτα μερικώς σε φούρνο μικροκυμάτων, στο φούρνο ή στο μάτι της κουζίνας. Τοποθετήστε αμέσως το μερικώς ψημένο κρέας στην προθερμασμένη σχάρα. Αυτό βοηθά να κρατάτε το κρέας σας ασφαλές από βακτήρια και άλλα παθογόνα τροφίμων που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

Άπαχα κομμάτια: Το να αφαιρέσετε το λίπος από το κρέας, μπορεί να μειώσει την απανθράκωση. Μαγειρέψτε το κρέας σας στο κέντρο της  σχάρας και φροντίστε να το αναποδογυρίζετε συχνά, για να αποφύγετε το σχηματισμό αμινών.

Ανακατέψτε το κρέας με λαχανικά: Η κοπή του κρέατος σε μικρότερες μερίδες και η ανάμειξη με λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χρόνου μαγειρέματος.



Σχετικά Άρθρα