ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτοάνοσα νοσήματα: Πώς βοηθάει ένα συστατικό

26 September 2023, 07:00

images

Νέα έρευνα αποκάλυψε ένα δυνητικά σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα συμπληρώματα διατροφής με τζίντζερ στον έλεγχο της φλεγμονής στα άτομα που ζουν με αυτοάνοσα νοσήματα. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JCI Insight, επικεντρώθηκε στη μελέτη της επίδρασης των συμπληρωμάτων τζίντζερ σε έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται ουδετερόφιλα. Ενδιαφέρθηκε δε ιδιαίτερα για τον σχηματισμό εξωκυττάριων παγίδων ουδετερόφιλων (NET), επίσης γνωστών κι ως NETosis, και τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τον έλεγχο της φλεγμονής.

Η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τζίντζερ από υγιή άτομα, κάνει τα ουδετερόφιλά τους πιο ανθεκτικά στη NETosis. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή οι NET είναι μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με ιστό αράχνης που προωθούν τη φλεγμονή και την πήξη, που συμβάλλουν σε πολλές αυτοάνοσες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του λύκου, του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Σε μια κλινική δοκιμή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή λήψη ενός συμπληρώματος τζίντζερ για 7 ημέρες (20 mg/ημέρα) από υγιείς εθελοντές, ενίσχυσε μια χημική ουσία των ουδετερόφιλων που ονομάζεται cAMP. Αυτά τα υψηλά επίπεδα cAMP στη συνέχεια ανέστειλαν τη NETosis ως απόκριση σε διάφορα ερεθίσματα που σχετίζονται με την ασθένεια.

«Η έρευνά μας, για πρώτη φορά, παρέχει στοιχεία για το βιολογικό μηχανισμό που βασίζεται στις προφανείς αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ στους ανθρώπους», δήλωσε ο Jason Knight, MD, PhD, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό πολλοί άνθρωποι με φλεγμονώδεις καταστάσεις να ρωτήσουν το γιατρό τους εάν τα φυσικά συμπληρώματα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για αυτούς ή λαμβάνουν ήδη συμπληρώματα, όπως το τζίντζερ, για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Δυστυχώς, η ακριβής επίπτωση στις ασθένειες είναι συχνά άγνωστη. Οι ίδιοι ελπίζουν ότι ο εμπλουτισμός των στοιχείων σχετικά με τα οφέλη του τζίντζερ, συμπεριλαμβανομένου του άμεσου μηχανισμού μέσω του οποίου το τζίντζερ επηρεάζει τα ουδετερόφιλα, θα ενθαρρύνει τους γιατρούς και τους ασθενείς να συζητήσουν πιο στρατηγικά εάν η λήψη συμπληρωμάτων τζίντζερ ως μέρος του θεραπευτικού τους σχεδίου, θα μπορούσε να είναι ευεργετική.

"Δεν υπάρχουν πολλά φυσικά ή συνταγογραφούμενα συμπληρώματα, που να είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τα υπερδραστήρια ουδετερόφιλα. Επομένως, πιστεύουμε ότι το τζίντζερ μπορεί να έχει μια πραγματική ικανότητα να συμπληρώνει προγράμματα θεραπείας που έχουν ήδη ξεκινήσει», προσθέτει ο Knight.

Ως επόμενο βήμα, οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μελέτη για να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές τζίντζερ σε ασθενείς με αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις ασθένειες στις οποίες τα ουδετερόφιλα είναι υπερδραστήρια, όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο ακόμη και η COVID-19.

Σχετικά Άρθρα