ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτά είναι τα 3 πιο ανθυγιεινά σνακ

24 September 2023, 08:00

images

Σάς αρέσει να "τσιμοπολογάτε"; Από μόνη της η συνήθεια αυτή δεν είναι απαραίτητα ανθυγιεινή ούτε οδηγεί όλους σε αύξηση του σωματικού τους βάρους. Αλλά αν το είδος του σνακ που προτιμάτε είναι αλμυρά κράκερ, τυποποιημένα κρουασάν και είδη με αλλαντικά, τότε έχετε πρόβλημα...

Δεν φτάνει που είναι υψηλά σε θερμίδες, δεν φτάνει που είναι υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, έχουν άλλο υπερβολικό αλάτι και άλλο υπερβολική ζάχαρη! Πρέπει ως εκ τούτου να έχετε κατά νου ότι όταν τρώτε καθημερινά κάτι από τα παραπάνω, κάνετε κακό στα αγγεία και την καρδιά σας, αυξάνετε τις πιθανότητες να αποκτήσετε διαβήτη τύπου 2, χαλάτε τα δόντια σας και πολύ δύσκολα θα παραμείνετε αδύνατοι!

Όσο για τη διατροφική αξία, μπορούμε εύκολα να πούμε ότι αγγίζει το ...μηδέν.

Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν κυρίως απλούς υδατάνθρακες και λίπος. Βιταμίνες (αν εξαιρέσουμε λίγη Β12 που ίσως υπάρχει σε κάποια αλλαντικά) καμία άλλη δεν θα πάρετε από κρουασάν, κράκερ και σαλάμια.

Η κατάσταση αλλάζει κάπως αν τα παρασκευάζετε μόνοι στο σπίτι με ελεγχόμενα υλικά. Αλλά και πάλι πόσο υγιεινό μπορεί να είναι ένα αλμυρό κρακεράκι; Και πώς να γίνει "υγιεινό" ένα κρουασάν που ζυμώνεται ευθύς εξ αρχής με ολόκληρα κομμάτια βούτυρο; 

Αν δεν θέλετε να ανταλλάξετε τις παραπάνω επιλογές με κάτι πραγματικά υγιεινό όπως είναι τα φρέσκα λαχανικά, τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, τότε κάντε έξυπνες εναλλαγές και μην τρώτε πάντα το ίδιο επεξεργασμένα τρόφιμα. 

Για παράδειγμα:

Αντί για αλμυρά κρακεράκια, φάτε ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι.

Αντί για κρουασάν, φάτε μπάρες δημητριακών με κομματάκια μαύρη σοκολάτα.

Αντί για σάντουιτς με αλλαντικά, φάτε φρυγανιές με αυγό βραστό με φέτες ντομάτας.

Οι υπερ -επεξεργασμένες τροφές έχουν αποδειχτεί παράγοντες δημιουργίας καρκίνων και καρδιαγγειακών ενώ αποτελούν και την πιο φτωχή πηγή σε θρεπτικά συστατικά. Κάθε ποσοστό μείωσης στην κατανάλωσή τους είναι θετικό και μπορεί να σάς βοηθήσει να έχετε περισσότερη υγεία και ευεξία.

Σχετικά Άρθρα