ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Από τους Πρωτόπλαστους ως τα μήλα των Εσπερίδων, το μήλο ισούται με την υγεία

24 Νοεμβρίου 2020, 10:00

images

Η μηλιά γνωρίζουμε ότι υπήρχε ως αυτοφυές δέντρο και ως καλλιεργούμενο από τους προϊστορικούς χρόνους σε διάφορες γωνιές του βόρειου ημισφαιρίου. Οι ποικιλίες μήλων διακρίνονται ανάλογα  με το χρώμα, την περίοδο ωρίμασης, τη μορφή αλλά και την ποιότητα της σάρκας των καρπών που μπορεί να είναι από μαλακιά, ως τραγανή. Στην Ελλάδα, οι γνωστότερες ποικιλίες είναι τα φιρίκια, τα ντελίσια, τα γκόλντεν και τα ξινόμηλα.

Αποτέλεσε τον απαγορευμένο καρπό των Πρωτόπλαστων που τους χάρισε την ...γνώση αλλά τους έδιωξε και από τον κήπο της Εδέμ. Στη σκανδιναβική μυθολογία, το μήλο είναι σύμβολο αιώνιας νιότης και ομορφιάς. Στον παράδεισο των αρχαίων Kελτών, τα μήλα είναι οι καρποί της λήθης και της αναγέννησης. Ενώ στην αρχαία Ελλάδα, για τους Πυθαγόρειους, συμβόλιζε το απόκρυφο και το κλειδί κάθε γνώσης καλής ή κακής. Διάσημα είναι εξάλλου τα «μήλα των Εσπερίδων» που είχαν την φήμη ότι εξασφάλιζαν νιότη και αθανασία. Προσφέρθηκαν στην Ήρα ως γαμήλιο δώρο όταν παντρεύτηκε τον Δία και τα προτιμούσαν ιδιαίτερα στις αθηναϊκές γαμήλιες τελετές. 

Διατροφική αξία

Αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, καθώς και μη-θρεπτικών συστατικών και περιέχουν υψηλά επίπεδα πολυφαινολών. Προσθέτοντας ένα μεσαίου μεγέθους μήλο στη διατροφή μας καθημερινά, λαμβάνουμε 8,4 mg βιταμίνης C. Μας παρέχει επίσης πλήθος βιταμινών όπως ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6) και κάλιο.

Την ίδια ώρα, τα μήλα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, δεν περιέχουν καθόλου λίπος και αποδίδουν 65 kcal ανά 125 gr (που αντιστοιχεί σε ένα μέτριο τεμάχιο), ενώ αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό, περίπου 84%. 

Τα μήλα είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, καθώς έχουν το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικής δράσης σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Οι ειδικοί συστήνουν να προτιμούμε τα κόκκινα μήλα, που θεωρούνται ότι είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. 

Ειδικά τα φλαβονοειδή είναι ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, που συνεισφέρουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ομοίως, η συχνή κατανάλωση μήλων συνδέεται με προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα και με καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος στους ενήλικες. Μάλιστα, ερευνητές του Εθνικού Καρδιολογικού και Πνευμονολογικού Ινστιτούτου του Λονδίνου παρατήρησαν ότι τα παιδιά που έπιναν καθημερινά χυμό μήλου, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα άσθματος.

Τα μήλα θεωρούνται επίσης προστατευτικά έναντι του διαβήτη καθώς ο συνδυασμός της δράσης της πηκτίνης και των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν, θεωρείται σωτήρια. Παράλληλα, τα μήλα αποτελούν ένα φυσικό καθαριστικό για την λεύκανση των δοντιών ενώ κάνουν και ελαφρύ μασάζ των ούλων που συμβάλλει στην πρόληψη της ουλίτιδας.


Σχετικά Άρθρα