ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο στιγμιαίος καφές συνδέεται με επταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων όρασης

28 Ιουνίου 2025, 08:00

images

Ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) — μια πάθηση των ματιών που επηρεάζει την κεντρική όραση ενός ατόμου, προκαλώντας θόλωση ή άλλα προβλήματα όρασης.

Από τους δύο τύπους ΗΕΩ, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξηρή ΗΕΩ, στην οποία η βλάβη στην ωχρά κηλίδα του ματιού — μια περιοχή που βρίσκεται στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς — επέρχεται φυσικά με την ηλικία. Η υγρή ΗΕΩ εμφανίζεται όταν αναπτύσσονται ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού, βλάπτοντας την ωχρά κηλίδα.

Όπως αναφέρει το Medical News Today, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου δεν είναι μεταβλητοί, όπως η ηλικία και η γενετική, ενώ άλλοι είναι τροποποιήσιμοι, όπως το κάπνισμα, το βάρος, τα επίπεδα άσκησης και η διατροφή.

Συγκεκριμένα, η τήρηση ενός υγιεινού διατροφικού προγράμματος που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, βιταμίνες C και E και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για ΗΕΩ.

«Η Ηλικιακή Εκφύλιση αποτελεί κύρια αιτία απώλειας όρασης μεταξύ των ηλικιωμένων στις ανεπτυγμένες χώρες», δήλωσε στο Medical News Today η Siwei Liu, MD, ερευνήτρια στο Τμήμα Οφθαλμολογίας του Νοσοκομείου Shiyan Taihe στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής Hubei στην Κίνα.

H Liu είναι η κύρια συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Science & Nutrition, η οποία οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ένας συνδυασμός γενετικής και κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει ξηρή ΗΕΩ.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές έλαβαν δεδομένα κατανάλωσης καφέ για περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες από τα στατιστικά στοιχεία των μελετών συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος (GWAS) της UK Biobank. Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες κατανάλωσης ντεκαφεϊνέ, αλεσμένου και στιγμιαίου καφέ.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός γενετικής και κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει ξηρή Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ), κατά περίπου 7 φορές.

Αυτό το εύρημα «υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν κοινές βιολογικές οδοί ή μεταβολικοί μηχανισμοί που συνδέουν την προτίμηση για στιγμιαίο καφέ με τον κίνδυνο ανάπτυξης ξηρής ΗΕΩ», δήλωσε η Liu. «Παρέχει νέα εικόνα για την παθογένεση της ΗΕΩ και προσφέρει μια πιθανή κατεύθυνση για εξατομικευμένες στρατηγικές πρόληψης, όπως παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που βασίζονται σε γονίδια».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου υγρής ΗΕΩ.

Για τα επόμενα βήματα αυτής της έρευνας, η Liu δήλωσε ότι αυτή και η ομάδα της σχεδιάζουν να επικυρώσουν τη συσχέτιση σε ανεξάρτητους πληθυσμούς και να διεξάγουν λειτουργικές μελέτες για να διερευνήσουν εάν οι μεταβολικές οδοί που συνδέονται με την κατανάλωση στιγμιαίου καφέ εμπλέκονται άμεσα στην παθοφυσιολογία της ΗΕΩ.

«Στόχος μας είναι επίσης να πραγματοποιήσουμε διαχρονικές αναλύσεις κοόρτης για να διευκρινίσουμε την αιτιώδη σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφέ και της εξέλιξης της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας», κατέληξε η Liu.


Σχετικά Άρθρα