ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αδυνατίζουμε με απλό περπάτημα

07 September 2019, 12:00

images

Το αδυνάτισμα μέσω του απλού περπατήματος είναι εφικτό με τρεις βασικές προϋποθέσεις: Να περπατάμε καθημερινά, να περπατάμε με σχετικά γοργό ρυθμό κι όχι να κάνουμε χαλαρό περίπατο και να μην τρώμε υπερβολικά πολύ αναπληρώνοντας όσες θερμίδες χάσαμε.

Ανάλογα την ηλικία μας, το βάρος μας, τη φυσική μας κατάσταση και την κατάσταση της υγείας μας, τα αποτελέσματα θα διαφέρουν αλλά αν βάλουμε το περπάτημα στην ζωή μας μπορούμε να επιτύχουμε βελτίωση του συνόλου της υγείας μας και να βελτιώσουμε βέβαια την φυσική μας κατάσταση και την εικόνα του σώματός μας.

Η βασική στρατηγική για το αδυνάτισμα μέσω του περπατήματος περιλαμβάνει:

-Περπάτημα καθημερινά επί μία τουλάχιστον ώρα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με πιο αργούς ρυθμούς μέχρι να συνηθίσουμε και σταδιακά να αυξάνουμε τον ρυθμό μας. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο να τρέχουμε, αν δεν θέλουμε.

-Με τον καιρό είναι σημαντικό να προσθέσουμε λίγη ανηφόρα στην διαδρομή μας ή και μερικά σκαλοπάτια. Αλλά αν έχουμε πρόβλημα στα γόνατα ή το ισχίο, ας το αποφύγουμε.

-Σε ό,τι αφορά τη διατροφή μας, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια συγκεκριμένη δίαιτα. Αρκεί να τρώμε με μέτρο. Επίσης, καλό είναι να μην έχουμε φάει δυο ώρες πριν από το περπάτημα και να μην τρώμε κατά την διάρκειά του.

-Το περπάτημα και το τρέξιμο έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν τα κάνουμε σε δρόμο, χώμα ή άμμο και όχι σε διάδρομο γυμναστικής. Αλλά αν προτιμάμε τον διάδρομο, δεν υπάρχει πρόβλημα.

-Οι πιο νέοι που θέλουν να χάσουν πιο γρήγορα βάρος, καλό είναι να μεταφέρουν λίγο βάρος μαζί τους. Ένα σακίδιο στην πλάτη με ένα βαράκι πέντε κιλών.

Επίσης υπάρχουν βαράκια που τοποθετούνται σας επίδεσμοι στους καρπούς των χεριών και στους αστραγάλους των ποδιών ώστε με κάθε μας βήμα και κίνηση στο περπάτημα να κάνουμε και γυμναστική με βάρη αλλά και να «καίμε» περισσότερες θερμίδες.

-Χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε ότι όσο πιο πολλά κιλά ζυγίζουμε, τόσο περισσότερες θερμίδες «καίμε» περπατώντας επειδή το σώμα χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για κάθε κίνηση.

Αυτό ας αποτελεί ένα κίνητρο για τα άτομα με παχυσαρκία που δυσκολεύονται να ξεκινήσουν την προσπάθεια.

-Βοηθάει επίσης αν κάνουμε γρήγορο ρυθμό επί πέντε λεπτά και μετά πιο αργό ρυθμό επί άλλα πέντε λεπτά εναλλάξ.

-Πριν ξεκινήσουμε το περπάτημα και αφού το τελειώσουμε, καλό είναι να κάνουμε τεντώματα των ποδιών, των χεριών και της μέσης.

ΠΗΓΗ: Journal of Exercise Nutrition and Biochemistry

Σχετικά Άρθρα