ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητείται σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Αιμοδοσίας

29 Απριλίου 2022, 18:57

images

Έκκληση για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Αιμοδοσίας απευθύνει η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) έπειτα από έντονο προβληματισμό που επικρατεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με δημοσιεύματα και καταγγελίες για οριακά αποθέματα αίματος, με αποτέλεσμα συνεχείς καθυστερήσεις ή και αναβολές στις μεταγγίσεις ασθενών.

Σε ανακοίνωση της η ΔΟΘ αναφέρει ότι τα προβλήματα προέκυψαν κυρίως λόγω νόσησης αρκετών τακτικών αιμοδοτών από κορωνοϊό ή επαφής με κρούσματα και πως οι ελλείψεις σε αίμα δεν αποτελούν νέο φαινόμενο, αλλά μια χρόνια κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική σε περιόδους εορτών ή και διακοπών.

«Η αναζήτηση της λύσης είναι βαθύτερη και αφορά τη συνολική αναδιοργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή σταθερότητα και συστηματικότητα στην προσφορά αίματος», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Προστίθεται ότι η ΔΟΘ με μεγάλη εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα αυτό και έμπρακτη εμπλοκή της σε σχετικές μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και άλλων περιφερειακών Οργανισμών ανά το παγκόσμιο, θεωρεί τη διεξοδική συζήτηση επί του φλέγοντος αυτού ζητήματος επιβεβλημένη και προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Θαλασσαιμίας (ΕΕΘ), για την ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Αιμοδοσίας.

«Μέχρι πρότινος αυτόν τον ρόλο διαδραμάτιζε ιστορικά και με αξιοσημείωτη επιτυχία η Συντονιστική Επιτροπή Αιμοδοσίας και Διαφώτισης (ΣΕΑΔ), στις εργασίες της οποίας συμμετείχαν πολλοί εθελοντές, κυρίως γονείς και πάσχοντες με θαλασσαιμία. Ωστόσο, εδώ και κάποια χρόνια η ΣΕΑΔ έχει συρρικνωθεί σε σημείο που δε θεωρείται ότι έχει πλέον ουσιαστική συνεισφορά στον χώρο της αιμοδοσίας σε Παγκύπρια βάση», συμπληρώνει.

Η ΔΟΘ, ως εκ τούτου, θεωρεί απαραίτητη την άμεση εφαρμογή και μερική τροποποίηση της νομοθετικής πρόνοιας περί ίδρυσης του Εθνικού Συμβουλίου Αιμοδοσίας, όπως αναφέρεται στον περί Αιμοδοσίας Νόμο.

Στην ανακοίνωση της υπογραμμίζει ότι «η αιμοδοσία στην Κύπρο και κυρίως οι επί της εθελοντικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίας πρακτικές αποτέλεσαν παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση, με τη χώρα μας να είναι αυτάρκης σε ανάγκες αίματος για πολλά συναπτά χρόνια», τονίζοντας ότι «η ύψιστη αυτή πράξη αλτρουισμού και ανθρωπιάς είναι ένα πολύτιμο δώρο ζωής στους συνανθρώπους μας με θαλασσαιμία και όχι μόνο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάγγιση αίματος και των παραγώγων του έχει ενταχθεί στα πρωτόκολλα θεραπείας ενός συνεχώς αυξανόμενου αριθμού ασθενειών.

Τέλος, επισημαίνει ότι η Κύπρος μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να κρατά τα σκήπτρα της μη-αμειβόμενης, εθελοντικής αιμοδοσίας και της αυτάρκειας αίματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα