Υπέρ διεθνούς συμφωνίας για ηλικιωμένους η Κύπρος
09 Μαΐου 2025, 09:45

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση των κενών που υπάρχουν σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων τρίτης ηλικίας είναι ένα διεθνές νομικά δεσμευτικό εργαλείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων τρίτης ηλικίας, σύμφωνα με την Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Μαρία Μιχαήλ, η οποία και χαιρέτισε την απόφαση για σύσταση ομάδας που θα προετοιμάσει προσχέδιο για ένα τέτοιο εργαλείο.
Η κ. Μιχαήλ μιλούσε κατά τη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων τρίτης ηλικίας.
Η συνάντηση αποσκοπούσε σε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στην απόφαση 14/1 της Ανοικτής Ομάδας Εργασίας για τη Γήρανση, και τον καθορισμό των επόμενων βημάτων σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες όσον αφορά στα δικαιώματα και την ευημερία των ατόμων τρίτης ηλικίας.
Στην παρέμβαση της, η κ. Μιχαήλ επεσήμανε ότι τα άτομα τρίτης ηλικίας αποτελούν μια ομάδα της κοινωνίας με σημαντικές γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες. Ωστόσο, συχνά παραβλέπονται, περιθωριοποιούνται ή αντιμετωπίζουν διακρίσεις, καθιστώντας τα ως μια από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Η Κύπρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην υιοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο της Πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για την Ενεργό Γήρανση για την περίοδο 2025-2030 και του Σχεδίου Δράσης για την Ενεργό Γήρανση για την περίοδο 2025-2027, με την εθνική στρατηγική να βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την κοινωνική ενσωμάτωση, την υγιή γήρανση, και την διαφορετικότητα και τις ανισότητες.
Σχετικά με τις νέες δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε στο Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής και Φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων, όπου η παροχή σε δικαιούχους αυξάνεται από τα 745 ευρώ στα 1300 ευρώ, καθώς επίσης στο Πρόγραμμα Στήριξης Ηλικιωμένων στο Σπίτι, το οποίο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της μοναξιάς και ταυτόχρονα στην προώθηση της διαγενεακής συνύπαρξης.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε πρωτοβουλίες εντός της εθνικής στρατηγικής που στοχεύουν στην ενίσχυση της συμμετοχής των ατόμων τρίτης ηλικίας στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Kλείνοντας η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει την υιοθέτηση του ψηφίσματος 58/13 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) τον περασμένο Μάρτιο, το οποίο αποφάσισε τη σύσταση μιας ανοικτής διακυβερνητικής ομάδας εργασίας με εντολή την εκπόνηση και υποβολή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενός προσχεδίου διεθνούς νομικά δεσμευτικού εργαλείου για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων Τρίτης Ηλικίας, με στόχο την προώθηση, προστασία και διασφάλιση της απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Τόνισε ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση των κενών που υπάρχουν σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων τρίτης ηλικίας.
Tags: ηλικιωμένοι