Στους 12 μήνες το δικαίωμα διακοπής εργασίας για θηλασμό
08 Μαΐου 2025, 19:17

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα νόμο που προβλέπει την επέκταση του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο οι μητέρες μπορούν να διακόπτουν την εργασία τους για μία ώρα ημερησίως για λόγους θηλασμού ή αυξημένης φροντίδας του παιδιού τους, από εννέα σε δώδεκα μήνες μετά τον τοκετό ή την έναρξη της άδειας μητρότητας σε περιπτώσεις υιοθεσίας.
Την σχετική πρόταση νόμου που εγκρίθηκε με 38 ψήφους υπέρ, είχε καταθέσει η βουλευτή του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου,
Σε κλίμα συναίνεσης τοποθετήθηκαν οι βουλευτές στην Ολομέλεια χαιρετίζοντας την πρόταση.
Η πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, χαιρέτισε την πρόταση νόμου και τη στήριξη που έτυχε από όλα τα κόμματα της Βουλής, σημειώνοντας πως «είναι αυτά τα μικρά που έχουν μεγάλη σημασία». Τόνισε για ακόμη μία φορά την αναγκαιότητα της παρουσίας των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Η εισηγήτρια της πρότασης, ευχαρίστησε τους συναδέλφους της για τη στήριξη και την ομόφωνη αποδοχή της πρότασης, υπογραμμίζοντας ότι είναι αυτά τα μικρά, αλλά πολύ ουσιαστικά βήματα που κάνουν τη διαφορά για μια μητέρα που διανύει μια τόσο σημαντική και ταυτόχρονα ευάλωτη περίοδο της ζωής της.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς την Κυβέρνηση να επισπεύσει την προώθηση του νομοσχεδίου για την επέκταση της άδειας μητρότητας στις 26 εβδομάδες από το πρώτο παιδί, τονίζοντας πως μια τέτοια ρύθμιση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες που γεννούν πρόωρα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, σε πιο προσωπικό τόνο, αναφέρθηκε σε σύγκρουση συμφέροντος, όπως είπε χαριτολογώντας, επειδή έχει δύο εγγονούλες που θα επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη νομοθεσία. Συνεχάρη θερμά την εισηγήτρια, σημειώνοντας τη θετική διάσταση της πρότασης
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, δήλωσε πως, παρά την αξιόλογη αυτή πρόταση, πολλά ακόμη μένουν να γίνουν για την ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας και της μητέρας, καθώς και για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και την εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Χαρακτήρισε την πρόταση πολύ καλή και τόνισε ότι βρήκε ευρεία υποστήριξη από τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, με εξαίρεση τις εργοδοτικές οργανώσεις. Απηύθυνε έκκληση προς τους εργοδότες να διευκολύνουν ουσιαστικά τις μητέρες στην άσκηση αυτού του δικαιώματος.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον ρόλο της μητέρας, επισημαίνοντας πως οι πραγματικότητες της ζωής είναι συχνά σκληρές και πως η πολιτεία δεν κατάφερε ποτέ να καλύψει επαρκώς τις ουσιαστικές ανάγκες των μητέρων. Είπε πως γίνεται μια αρχή για τη στήριξή τους.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκκης, χαρακτήρισε χρήσιμη τη διεύρυνση του χρονικού διαστήματος για τις μητέρες, σημειώνοντας πως η πρόταση έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενες πρωτοβουλίες της παρούσας Κυβέρνησης που στοχεύουν στη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, χαιρέτισε την πρόταση νόμου, δηλώνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύουν την προσπάθεια για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Όπως σημείωσε, ανάλογες πρακτικές εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε πολλές άλλες χώρες και από μεγάλους οργανισμούς. Τόνισε ότι και στην Κύπρο υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις στις οποίες, λόγω της καλής σχέσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, εφαρμόζονται ήδη τέτοιες διευκολύνσεις χωρίς να απαιτούνται νομοθετικές παρεμβάσεις.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας συνεχάρη την εισηγήτρια της πρότασης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της τριμερούς συνεργασίας στηρίζει τη ρύθμιση.
Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου σημείωσε πως η συγκεκριμένη πρόταση αναδεικνύει τη σημασία της παρουσίας των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Όπως ανέφερε, το μέτρο εξασφαλίζει ότι οι μητέρες μπορούν να απολαμβάνουν κρίσιμες περιόδους της ζωής τους χωρίς τον φόβο απώλειας της εργασίας τους, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τα παιδιά και στην προώθηση της ισότητας στον εργασιακό χώρο.
Της Ελένης Χαραλάμπους