ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας και ΟΑΥ θα καταβάλλουν έξοδα για αποστολές ασθενών και συνοδών στο εξωτερικό

22 Νοεμβρίου 2023, 06:02

images

Την έγκριση κονδυλίων για την κάλυψη εξόδων των συνοδών ασθενών που μεταφέρονται στο εξωτερικό για θεραπείες, ζητά το Υπουργείο Υγείας.

Η αρμόδια υπουργός, Πόπη Κανάρη, δήλωσε τη Δευτέρα ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού του υπουργείου για το 2024, ότι το θέμα των συνοδών, είναι θέμα κοινωνικής στήριξης «άρα είναι θέμα δικό μας».

«Έχουμε ζητήσει στο πλαίσιο της τροπολογίας του προϋπολογισμού του 2024, ένα αρκετά μεγάλο ποσό για να στέλνουμε συνοδούς με βάση συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια τα οποία θα συζητήσουμε με το Υπουργείο Οικονομικών για να υπάρχει συνοδός σε ασθενείς που πάνε στο εξωτερικό», επεσήμανε.

Μέσα στο κονδύλι που θα διαθέσει ο ΟΑΥ, έχει υπολογιστεί η κάλυψη των εξόδων αποκλειστικά του ασθενή,  κάτι το οποίο θα γίνεται χωρίς  οικονομικά κριτήρια.

Ο ΟΑΥ, θα καλύπτει μόνο τα έξοδα του ασθενή και όχι τα έξοδα του ή των  συνοδών του. 

«Θα περιλάβουν κονδύλι όπου κάθε ένας ασθενής που δεν του προσφέρεται υπηρεσία περίθαλψης στην Κύπρο και πρέπει να μεταβεί στο εξωτερικό, δεν πρέπει με βάση τα οικονομικά κριτήρια να πληρώνει το εισητήριο του».

Ποια περιστατικά καλύπτονται

Σύμφωνα με σημείωμα της υπουργού υγείας που προωθήθηκε στη βουλή, ο τομέας επιδοτούμενων ασθενών διαχειρίζεται έγκαιρα, άμεσα αλλά και αποτελεσματικά την παραπομπή των ασθενών, είτε στην Κύπρο, είτε στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι σήμερα ο τομέας καλύπτει τις ανάγκες που αφορούν σε ιατρικές πράξεις που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο Γενικό Σύστημα Υγείας καθώς και περιστατικά τα οποία δεν γίνονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφέρεται ότι μετά από εντατικές διαβουλεύσεις με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, έχει επιτευχθεί η ένταξη μεγάλου αριθμού ιατρικών υπηρεσιών στο ΓΕΣΥ με στόχο την πλήρη ανάληψη τους από τον ΟΑΥ, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 αποφασίσθηκε η ανάληψη του Σχεδίου από τον ΟΑΥ για την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τα άρθρα «Σχέδιο Θεραπείας Κυπρίων στο Εξωτερικό» και «Ιατρική Περίθαλψη στην Κύπρο» σημειώνεται ότι οι πρόνοιες αναμένεται να καλύψουν τις ιατρικές υπηρεσίες οι οποίες είτε αφορούν σε μη δικαιούχους του ΓΕΣΥ είτε σε δικαιούχους για υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από το ΓΕΣΥ.

Επισημαίνεται ότι για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η αποστολή των ασθενών στο εξωτερικό από το Υπουργείο Υγείας, έχει συμφωνηθεί με τον ΟΑΥ όπως το κόστος ανακτάται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ.

Στη βουλή η κάλυψη μη ιατρικών εξόδων

Σημειώνεται ότι η ανάγκη κάλυψης των μη ιατρικών εξόδων (μετάβαση, διαμονή σίτιση κ.α) των ασθενών και των συνοδών τους όταν το κράτος αποφασίζει την αποστολή στο εξωτερικό για θεραπεία θα συζητηθεί την Πέμπτη στην επιτροπή Υγείας της Βουλής, έπειτα από έπειτα από αυτεπάγγελτη εισήγηση των βουλευτών  Ανδρέα Αποστόλου, Ευθύμιου Δίπλαρου, Σάβιας Ορφανίδου, Χαράλαμπου Πάζαρου, Νίκου Κέττηρου, Μαρίνας Νικολάου, Χρίστου Χριστόφια, Πανίκου Λεωνίδου, Χρύσανθου Σαββίδη και Μαρίνου Σιζόπουλου.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από τις διαδικασίες του Υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) αποφασίζει ότι δεν μπορεί να περιθάλψει ένα ασθενή και αποστέλλεται στο εξωτερικό για ιατρική θεραπεία, δεν καλύπτει τα έξοδα του συνοδού και τα μη ιατρικά έξοδα του ασθενή.

«Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία ενός σχεδίου κάλυψης αυτών των εξόδων των ασθενών και των οικογενειών τους που αναγκάζονται πολλές φορές να μετακομίσουν στο εξωτερικό για μήνες ή χρόνια», αναφέρει στην αιτιολογική του έκθεση ο βουλευτής.

Σε δηλώσεις στο ΥgeiaWatch, o κ. Αποστόλου τόνισε τη σημαντικότητα της κάλυψης αυτών των εξόδων από την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι πολλές φορές οι θεραπείες μπορεί να κρατήσουν αρκετούς μήνες ή και χρόνια.

Την πρόθεση της κυβέρνησης για επίλυση του ζητήματος εξέφρασε σε ομιλία του εκ μέρους του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου σε πρόσφατη εκδήλωση του Ιδρύματος Χριστίνα Αποστόλου, λέγοντας ότι υπάρχει ένα διαχρονικό μεγάλο κενό το οποίο προσπαθεί να καλύψει η κοινωνία των πολιτών.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα