Παρουσιάστηκαν οι στατιστικές για τις διατροφικές συνήθειες των Βουλγάρων
16 Οκτωβρίου 2025, 17:13

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βουλγαρίας παρουσίασε συγκεντρωτικά στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες των Βουλγάρων το 2024.
Κατά μέσο όρο, ένα άτομο στη Βουλγαρία καταναλώνει 166 αυγά, 10 λίτρα μαγειρικό λάδι, 12 κιλά τυρί, 20 λίτρα φρέσκο γάλα και 28 κιλά γιαούρτι ετησίως. Η ετήσια διατροφή του μέσου Βούλγαρου περιλαμβάνει επίσης 76 κιλά λαχανικών και 60 κιλά φρούτων. Η κατανάλωση ψωμιού και γλυκισμάτων ανέρχεται σε 69 κιλά, ενώ το κρέας και τα προϊόντα κρέατος ανέρχονται σε 58 κιλά ανά άτομο ετησίως.
Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1981 με πρωτοβουλία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Κάθε χρόνο ο εορτασμός πραγματοποιείται με ένα συγκεκριμένο θέμα. «Το νερό είναι ζωή, το νερό είναι τροφή. Μην αφήνετε κανέναν πίσω» είναι το θέμα του 2025. Περισσότερες από 150 χώρες συμμετέχουν στην εκδήλωση, με τη Βουλγαρία να συμμετέχει από το 2006.
Η ΕΕ εκτιμά ότι η Ένωση παράγει περίπου 130 κιλά απορριμμάτων τροφίμων ανά άτομο κάθε χρόνο, που ισοδυναμούν με 60 εκατομμύρια τόνους.
Το 2023, ο μέσος Βούλγαρος απέρριψε 93 κιλά τροφίμων, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που παρουσίασε η Εκτελεστική Διευθύντρια της Βουλγαρικής Τράπεζας Τροφίμων, Τσάνκα Μιλάνοβα. Αυτό αντιστοιχεί σε 614.000 τόνους τροφίμων που σπαταλώνται σε εθνικό επίπεδο κάθε χρόνο.
Τα απορρίμματα τροφίμων αντιπροσωπεύουν το ένα δέκατο (9,9%) του συνολικού όγκου απορριμμάτων, σύμφωνα με την «Ανάλυση της Κατάστασης σχετικά με τα Απόβλητα» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων 2021-2028, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.