ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σήμερα τα νεότερα για λειτουργία εφημερευόντων ιατρείων

07 Ιουλίου 2022, 07:20

images

Σήμερα αναμένεται να δοθεί περαιτέρω ενημέρωση αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, καθώς πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή το ερχόμενο Σάββατο 9 Ιουλίου 2022.

Μετά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ερωτηθείς για το θέμα των εφημερευόντων ιατρείων και τις διαφωνίες με τους κυβερνητικούς γιατρούς, είπε ότι οι κυβερνητικοί γιατροί συνεργάζονται με το Υπουργείο και ότι τις τελευταίες μέρες οι συντεχνίες τους «είναι δίπλα μας και προσπαθούν να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία το Σάββατο όπως σας έχουμε ενημερώσει».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σήμερα στις δέκα και μισή το πρωί θα δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ιατρείων αυτών.

Ρόλος ΤΑΕΠ και εφημερευόντων ιατρείων

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Δρ Σωτήρης Κούμας, σε ραδιοφωνική παρέμβαση στον ‘Πολίτη’, κληθείς σχολιάσει το γεγονός ότι υπάρχει υποστελέχωση στα ΤΑΕΠ, ενώ υπάρχει προσωπικό για να στελεχώσει τις εφημερίες που αναμένονται να εφαρμοστούν στις 9 Ιουλίου, δήλωσε ότι τα ΤΑΕΠ είναι ένα ξεχωριστό τμήμα το οποίο έχει ξεχωριστή δομή και στελέχωση.

Επεσήμανε επίσης ότι λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης και της επιφόρτωσης καθηκόντων λόγω της εξυπηρέτησης περιστατικών του Covid-19, οι γιατροί δεν προλαβαίνουν να δουν όλα τα περιστατικά.

«Τα εφημερεύοντα είναι απότοκο ενός νόμου, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι πάροχοι συμμετέχουν», είπε. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει εφημερεύον ιατρείο, δηλαδή θα εξυπηρετεί επείγοντα περιστατικά τα οποία δεν χρειάζονται την εξυπηρέτηση από τα ΤΑΕΠ.

Πρόσθεσε ότι ο πολίτης θα μπορεί να ξέρει εάν είναι αναγκαίο να πάει σε ΤΑΕΠ ή σε εφημερεύοντα γιατρό, παίρνοντας τηλέφωνο στο κέντρο διαλογής και εκεί θα αναφέρει ο ασθενής την κατάσταση υγείας του και θα τον κατευθύνουν για το πού θα πρέπει να αποταθεί. Συνεπώς, θα γίνεται η διάγνωση από το τηλέφωνο εάν ο ασθενής πρέπει να αποταθεί στις πρώτες βοήθειες ή σε εφημερεύοντα ιατρό.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να βρίσκονται δίπλα-δίπλα τα ΤΑΕΠ με τους εφημερεύοντες ιατρούς για ευκολότερη εξυπηρέτηση των ασθενών, ο κ. Κούμας ανέφερε ότι και αυτό έχει τους δικούς του κινδύνους καθώς αυτό το σενάριο δεν το αποδέχθηκαν οι ιδιώτες προσωπικοί ιατροί. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι «φοβόντουσαν ότι θα γίνουν βοηθοί των ΤΑΕΠ και οι γιατροί των ΤΑΕΠ έλεγαν το αντίστροφο».

Ο κ. Κούμας τόνισε ότι δεν έγινε σωστή και έγκαιρη διαβούλευση με όσους θα συμμετείχαν για τα εφημερεύοντα ιατρεία. «Ως γιατροί του δημοσίου είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε το ρόλο μας. Για τα υπόλοιπα που αφορούν το πώς θα γίνει η διαλογή, τι ώρα θα αρχίζει και πώς θα γίνεται η παραπομπή κλπ θα έπρεπε να είναι έτοιμα και να μας ενημερώσουν. Φαίνεται ότι δεν τα έχουν διευθετήσει ή δεν τα έχουν ανακοινώσει ακόμη», πρόσθεσε.

Ο Δρ Μωυσής Λάμπρου, νευροχειρουργός και μέλος του κλάδου ιατρών της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), δήλωσε στο YgeiaWatch ότι είναι υπέρ στο να τεθούν σε εφαρμογή τα εφημερεύοντα ιατρεία και να ξεκινήσουν κανονικά, καθώς παρακολουθούν στενά τα θέματα με τους γιατρούς του ΟΚΥπΥ.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα