ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς ζούνε οι ηλικιωμένοι στην Κύπρο - Τί ζητούν από την πολιτεία

16 Απριλίου 2024, 09:08

images

Τις κοινωνικές και ψυχολογικές ανάγκες των ηλικιωμένων στην Κύπρο, σκιαγραφεί μελέτη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης από το κράτος.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι ηλικιωμένοι περνούν τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο τους στην τηλεόραση και εκκλησία, ενώ η έλλειψη επαρκών δρομολογίων, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για εξόδους εκτός σπιτιού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στο ερώτημα πώς περνούν τον ελεύθερο τους χρόνο, το 79% απάντησε ότι βλέπει τηλεόραση, το 58% ότι διαβάζει και ένα άλλο ποσοστό 58% ότι μαγειρεύει. Σημαντικό ποσοστό 41% απάντησε ότι ασχολείται με τα εγγόνια του, ενώ 26% ασχολείται με τον κήπο του.

Όπως διαφαίνεται, οι γυναίκες που βλέπουν τηλεόραση είναι περισσότερες από τους άντρες με το ποσοστό να φθάνει το 87% έναντι 84% των αντρών, ενώ όσον αφορά τη φροντίδα των εγγονιών, το ποσοστό των αντρών είναι περισσότερο.

Ανά ηλιακή ομάδα, οι ηλικιωμένοι 70-89 ετών βλέπουν περισσότερο τηλεόραση και διαβάζουν περισσότερο, ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, μαγειρεύουν περισσότερο.

Σε σχέση με το επίπεδο μόρφωσης, τηλεόραση βλέπουν σε μεγαλύτερο ποσοστό άτομα με πτυχίο πανεπιστημίου ή κολεγίου, ενώ τα άτομα με ψηλότερο επίπεδο μόρφωσης διαβάζουν επίσης.

Αντίθετα, όσοι έχουν επίπεδο μόρφωσης μέχρι το δημοτικό, μαγειρεύουν περισσότερο.

Κοινωνικές δραστηριότητες

Αναφορικά με το ερώτημα σε ποιες κοινωνικές δραστηριότητες συμμετέχουν, το μεγαλύτερο ποσοστό (58%) απάντησε με την εκκλησία και ακολούθησε η φυσική δραστηριότητα με ποσοστό 37% και η συμμετοχή σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες (23%).

Το ποσοστό των γυναικών που πηγαίνει εκκλησία είναι ψηλότερο, ενώ αντίθετα των αντρών είναι ψηλότερο το ποσοστό στη φυσική δραστηριότητα.

Το 61% των ηλικιωμένων μένει σε ιδιόκτητο σπίτι και το 24% σε ενοικιαζόμενο σπίτι ή διαμέρισμα.

Όσον αφορά άλλα σημαντικά ευρήματα της μελέτης, ξεχωρίζουν οι απαντήσεις των ηλικιωμένων για τις εξόδους από το σπίτι. Ποσοστό 67% απάντησε ότι θα έβγαινε έξω περισσότερο εάν υπήρχαν περισσότερα δρομολόγια.

Αρκετά καλή η κατάσταση υγείας

Όσον αφορά την κατάσταση της υγείας, ποσοστό 47% απάντησαν ότι είναι «αρκετά καλή», 21% ότι είναι «πολύ καλή», 20% «όχι και τόσο καλή», ενώ 2% απάντησαν ότι η υγείας τους δεν είναι «καθόλου καλή».

Το 91% των ηλικιωμένων έχουν εγγραφεί στο σύστημα υγείας για το οποίο ποσοστό 47% είναι αρκετό ικανοποιημένο και 38% πολύ ικανοποιημένο.

Νιώθουν μοναξιά…

Οι ηλικιωμένοι νιώθουν πολύ συχνά σε ποσοστό 28% μοναξιά, ενώ η μοναξιά θεωρείται σε ποσοστό 42% ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα. Δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι η οικονομική τους κατάσταση και οι χαμηλές συντάξεις.

Όσον αφορά τις εισηγήσεις τους, ένα ποσοστό 35% ζητά περισσότερους χώρους απασχόλησης για τα άτομα τρίτης ηλικίας, 25% περισσότερη στήριξη από το κράτος και 19% αύξηση των συντάξεων.

Στις εισηγήσεις τους, περιλαμβάνεται ακόμη η ενίσχυση του παρατηρητηρίου τρίτης ηλικίας, η δημιουργία κοινότητας για τους ηλικιωμένους με χαμηλό ενοίκιο, η ψυχολογική υποστήριξη και περισσότερες ευκολίες μετακίνησης.

Τη Γεωργίας Χαννή

Επισυνάπτονται τα αποτελέσματα της μελέτης.

Third Age.pdf

Σχετικά Άρθρα