ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υγιεινή διατροφή: Ο σωστός σύμμαχος στις περιόδους εξετάσεων

16 Μαΐου 2023, 11:43

images

Οι περίοδοι εξετάσεων αποτελούν ένα απαιτητικό στάδιο στη ζωή των φοιτητών και μαθητών, καθώς η επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος απαιτεί πολλές ώρες μελέτης και συγκέντρωσης. Σε αυτήν την περίοδο, η διατροφή αποκτά μεγάλη σημασία, καθώς η σωστή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την εγκεφαλική λειτουργία, τη συγκέντρωση και την ενέργεια.

Στις περιόδους εξετάσεων, είναι σημαντικό να επιλέγετε υγιεινές τροφές που θα παρέχουν την απαραίτητη διατροφική αξία. Προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, όπως φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής άλεσης και άπαχη πρωτεΐνη.

Εκτός από τη διατήρηση του ιδανικού βάρους για άνεση και καλή στάση στο διάβασμα, η σωστή διατροφή στην προ-εξεταστική περίοδο βοηθά στην μεγιστοποίηση της απόδοσής μας. Καλό θα ήταν να υιοθετείται η κατάλληλη διατροφή που θα μπορέσει να κρατήσει τον εγκέφαλο σε εγρήγορση και να μας διοχετεύσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε για τις ώρες διαβάσματος. Αναλυτικότερα, είναι καλό να προτιμώνται τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη πριν τις εξετάσεις. Αντιθέτως, τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη θα πρέπει να καταναλώνονται μετά το τέλος των διαγωνισμάτων και εξετάσεων. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζουμε την απαραίτητη ενέργεια και την απόδοση που χρειαζόμαστε.

Η υγεία του εγκεφάλου είναι σημαντική κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, καθώς ο εγκέφαλος απαιτεί πολλή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να λειτουργεί σωστά. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στην υγεία του εγκεφάλου περιλαμβάνουν:

  1. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Μπορείτε να τα βρείτε στο σολομό, στις σαρδέλες, στους σπόρους, λιναρόσπορους και στο λάδι τους.
  2. Αντιοξειδωτικά: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τα κύτταρα του εγκεφάλου από την οξειδωτική ζημιά. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σαλάτες, κόκκινα φρούτα όπως βατόμουρα και φράουλες, καρότα και όσπρια είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών.
  3. Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας και της μνήμης. Μπορείτε να την βρείτε σε φυτικά έλαια (όπως ελαιόλαδο), σε σπόρους και ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια

Αν ο στόχος σας εκτός από την αύξηση της ενέργειας και της καλής απόδοσης είναι και η απώλεια βάρους, τότε φροντίζουμε να περιορίζουμε τα κυρίως ζωικά λιπαρά όσο γίνεται περισσότερο. Αποφεύγοντας ολόπαχα γαλακτοκομικά, βελτιώνουμε τη διατροφή μας και μειώνουμε τις θερμίδες που λαμβάνουμε κάθε ημέρα. Μη ξεχνάτε ότι καλή ενυδάτωση, καλό θα ήταν να πίνουμε αρκετό νερό, φυσικούς χυμούς, ισοτονικά ποτά κι ευεργετικά smoothies που μπορούμε να φτιάξουμε οι ίδιοι στο σπίτι. Μια νόστιμη ιδέα είναι να χτυπήσουμε στο μπλέντερ μπανάνα με κανέλα, γιαούρτι και μια χούφτα ξηρούς καρπούς.

Η καλή προγραμματισμένη διατροφή, έχει συνδεθεί με τη μείωση του στρες, τη βελτίωση της πνευματικής επίδοσης, της συγκέντρωσης και της μνήμης. Η επιλογή τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πνευματικής ευχέρειας και της απόδοσης σας στις εξετάσεις.

Άννα Κορτέση

Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος



Σχετικά Άρθρα