ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φροντίδα για όλα τα παιδιά και όχι μόνο για ένα!

29 Ιουνίου 2023, 20:53

images

*της Δρος Ανδρούλλας Ελευθερίου

Ο μικρός μας άγγελος, ο Αντώνης, βρέθηκε για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο της επικαιρότητας, όχι για να διασφαλίσει τη φροντίδα του για την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά για να καταδείξει και να υπογραμμίσει κενά και αδυναμίες, καλώντας τους αρμοδίους να λάβουν μέτρα για την απουσία πολιτικών ως προς τη συνεχή παροχή υπηρεσιών φροντίδας σε παιδιά με αναπηρίες και δη για παιδιά που έχουν λάβει γονιδιακές και άλλες καινοτόμες θεραπείες.

Δεδομένου ότι η Κύπρος, ως συμβαλλόμενο κράτος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αναγνωρίζει το δικαίωμα του παιδιού να επωφελείται από τις υπηρεσίες ιατρικής θεραπείας και αποκατάστασης αναπήρων και επιδιώκει να διασφαλίσει ότι κανένα παιδί δεν θα στερείται το δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες αυτές, η τοποθέτηση της Υπουργού Υγείας σε σχέση με την καθολικότητα των αποφάσεων του Υπουργείου της είναι ορθότατη και τεκμηριωμένη. Γιατί δεν νοείται ένα κράτος να ικανοποιεί μεμονωμένα αιτήματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, χωρίς να μεριμνά για το σύνολο του πληθυσμού που διαμένει στην επικράτειά του. Το πρόβλημα είναι ότι ουδέποτε υπήρξε ρυθμιστικό πλαίσιο ή πρωτοβουλία από πλευράς πολιτείας, παρά μόνο η δέσμευση για παροχή σχολικού συνοδού κατά τη διάρκεια κάθε σχολικής χρονιάς. Διαφαίνεται, εξάλλου, μέσα από τις δηλώσεις της Δρος Κανάρη, ότι το Υπουργείο Υγείας δεν θέλει να αδικήσει τα άλλα παιδιά με αναπηρίες, ο αγώνας των οποίων δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το ότι η αρνητική απάντηση στο αίτημα των γονέων του μικρού Αντώνη δόθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Γενικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, οι οποίοι προέβαλαν το διαιωνισμένο πρόβλημα της υποστελέχωσης των κρατικών νοσηλευτηρίων. Η Δρ. Κανάρη δέχθηκε τα πυρά της κοινής γνώμης στη θέση τους, χωρίς να αναφερθεί στην εισήγηση της κυβέρνησης για εγκαθίδρυση του θεσμού των Σχολικών Νοσηλευτών, ώστε να καλυφθούν υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η κοινή γνώμη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε μοχλό πίεσης ώστε να κατατεθεί το συντομότερο το σχετικό νομοσχέδιο και να ψηφιστεί γρήγορα και αβασάνιστα από το νομοθετικό σώμα. Αυτό είναι το μοναδικό ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη πέραν των 1200 παιδιών έως 17 ετών που ζουν στην Κύπρο και παρουσιάζουν διαφόρων ειδών και βαθμών αναπηρίες, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF (2021).

Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα στην αρθρογραφία μου, μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων του τομέα της Υγείας, η νέα Υπουργός θα βρει και τα παιδιά που έλαβαν γονιδιακές θεραπείες, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί σημαντικά κατά τα επόμενα χρόνια. Ερωτήματα σε σχέση με τη στελέχωση των νοσηλευτηρίων ή την ύπαρξη εμπειρογνωμοσύνης σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο για παρακολούθηση και εξειδικευμένη φροντίδα των ασθενών θα πρέπει να απαντώνται προτού χορηγηθεί οποιαδήποτε θεραπεία σε ασθενή, ώστε να μην ψάχνουμε εμβαλωματικές λύσεις κατόπιν εορτής. Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να διασφαλίζει, πολύ πριν την αδειοδότηση και διαθεσιμότητα της εκάστοτε προηγμένης θεραπείας, ότι οι ασθενείς θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε εξειδικευμένη νοσηλευτική φροντίδα, για όσο χρειαστεί.

Το θέμα της υποστελέχωσης των κρατικών νοσηλευτηρίων παραμένει άλυτο και υποσκάπτει τις όποιες προσπάθειες ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας. Δεν θα έπρεπε να υφίσταται καν συζήτηση για τον μειωμένο αριθμό νοσηλευτών λόγω της καλοκαιρινής περιόδου. Ο ΟΚΥπΥ οφείλει να διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες του δεν θα επηρεαστούν από κανένα παράγοντα, καταρτίζοντας συγκεκριμένη στρατηγική για την απασχόληση του προσωπικού του και τη λήψη αδειών. Και από τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη για νοσηλευτικό προσωπικό, ας συναφθεί ολιγόμηνη συνεργασία με ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών, μέχρις ότου δημιουργηθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Πολύ δυστυχώς, δεν υπάρχει προκρούστεια λύση. Αυτό που υπάρχει όμως, χωρίς υπερβολή, είναι η εντιμότητα, η διαφάνεια, η εμπειρογνωμοσύνη και η καλή θέληση της Υπουργού Υγείας για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αμαυρίζουν την εικόνα του εθνικού μας συστήματος υγείας. Και σε αυτά εναποθέτουμε τις ελπίδες μας.

*Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου

Ιολόγος BSCMScPhD

Εκτελεστική Διευθύντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ)

Σχετικά Άρθρα