ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υιοθέτηση κοινής στρατηγικής στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της Νόσου Αλτσχάιμερ

14 Ιουλίου 2025, 09:00

images

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται διαρκώς, η άνοια μετατρέπεται σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις υγείας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται προβλέπεται να ξεπεράσει τα 152 εκατομμύρια έως το 2050. Μόνο στην Ευρώπη, οι ασθενείς με άνοιας αναμένεται να φτάσουν τα 14 εκατομμύρια έως το 2030, αλλά η στρατηγική της Ευρώπης για την υγεία του εγκεφάλου δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως. 

Η Νόσος Αλτσχάιμερ - η πιο κοινή μορφή άνοιας - επηρεάζει σήμερα 32 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αν και θεωρούνταν για πολλά χρόνια, μία μία θεραπεύσιμη νευροεκφυλιστική πάθηση, τώρα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, καθώς για πρώτη φορά, αναπτύσσονται θεραπείες που αντιμετωπίζουν, έστω και μερικώς, τη νόσο.

Ωστόσο, την επιστημονική πρόοδο συνοδεύει μια κρίσιμη πρόκληση: είναι η Ευρώπη έτοιμη να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα;

Αυτό το ερώτημα βρισκόταν στο επίκεντρο του «Mind the Future: A Cross Country Alzheimer Readiness Pact», μιας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο στις 7-8 Ιουλίου, υπό την αιγίδα του Fondazione della SostenibilitàSociale, με την υποστήριξη της Ιταλικής Εταιρείας Φαρμακολογίας και την «άνευ όρων υποστήριξη» εταιρειών όπως οι LillyItalia, GE Healthcare, Biogen, Siemens και Fujirebio.

Σύμφωνα με το Euractiv, στην εκδήλωση συμμετείχαν υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ιατροί, ερευνητές και φροντιστές ασθενών από όλη την ήπειρο, με κύριο στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής για τη διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ ενόψει της αύξησης των διαγνωσμένων περιπτώσεων. 

«Πιστεύουμε ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε στη Euractiv η AngelaBradshaw, Διευθύντρια Έρευνας στο Alzheimer Europe.

«Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι έως και 40% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν ενδεχομένως να προληφθούν. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής παίζουν κρίσιμο ρόλο σε αυτό, επομένως είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε και να φροντίζουμε τους ανθρώπους ακόμη και πριν από τα πρώτα στάδια της νόσου. Μιλάμε για πολυτροπικές παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν σωματική άσκηση, γνωστική διέγερση, κοινωνική συμμετοχή και [βελτίωση της] καρδιακήςυγείας».

Οι εκπρόσωποι από τη Βουλγαρία τόνισαν την επείγουσα ανάγκη ταύτισης των πολιτικών όλων των κρατών μελών επί του θέματος. Η MayaMarinova, συντονίστρια του Συλλόγου Αλτσχάιμερ της Βουλγαρίας, δήλωσε στο Euractiv ότι, ενώ υπάρχουν πολλά υποσχόμενα φάρμακα, η πρόσβαση σε αυτή χαρακτηρίζεται από ανισότητες και γραφειοκρατία.

«Επί του παρόντος, η έρευνα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, μερικά από τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα σε διαφορετικές περιοχές - στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε κάποιο βαθμό στην Ευρώπη, αν και η διαδικασία έγκρισης εδώ τείνει να είναι πιο αργή: Αναμένουμε ακόμη περαιτέρω αποφάσεις», δήλωσε στο Euractiv.

Η διάσκεψη του Μιλάνου ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση ενός κοινού «Διεθνούς Μανιφέστου», ένα ορόσημο στη διασυνοριακή συνεργασία.

Το έγγραφο ζητά μία συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ, με επίκεντρο την έγκαιρη διάγνωση, την πρόσβαση σε θεραπείες και τα ολοκληρωμένα συστήματα φροντίδας, ενώ τονίζει τη σημασία της αξιοποίησης δεκαετιών έρευνας, η οποία πλέον αποδίδει καρπούς μέσω νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών επιλογών.

Σχετικά Άρθρα