ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χαλαρώνουμε τους μυς και κοιμόμαστε καλύτερα

21 Απριλίου 2022, 18:00

images

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Sleep Research, αναφέρει ότι ο ικανοποιητικός ύπνος συνδέεται με τη δυνατότητα των μυών να χαλαρώνουν. 

Μάλιστα, μια μέθοδος εναλλαγής σύσφιξης και χαλάρωσης των μυών αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό ιατρό Edmund Jacobson, ο οποίος παρατήρησε ότι το άγχος συνοδεύεται συνήθως από την αύξηση της μυϊκής έντασης και έτσι, η ψυχολογική χαλάρωση μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μυικής χαλάρωσης.

Οι ερευνητές μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τον μεσημεριανό ύπνο σε δύο ομάδες εθελοντών των 25 ατόμων. Του μεσημεριανού ύπνου προηγήθηκε η ακρόαση καθοδήγησης επί 10 λεπτά για προοδευτική μυική χαλάρωση στη μία ομάδα, και μουσικής του Μότσαρτ για την άλλη.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι η ομάδα με συμμετέχοντες που ακολούθησαν τις οδηγίες για μυική σύσφιξη και χαλάρωση πέτυχαν 125% περισσότερο βαθύ ύπνο και συνολικά βελτιωμένο μοτίβο ύπνου συγκριτικά με την ομάδα που άκουσε μουσική.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Katharine Simon σημείωσε ότι «τα εγκεφαλικά κύματα μπορούν να αποτελέσουν ενδείξεις για το πόσο αναζωογονητικό ύπνο χρειάζεται ο εγκέφαλός σας. Με τον τρόπο αυτό, η συγκεκριμένη τεχνική πριν από τη μεσημεριανή ξεκούραση κάλυψε ορισμένες από τις ανάγκες αποκατάστασης για τις οποίες μεριμνά συνήθως ο ύπνος». 

Η μέθοδος εφαρμόζεται εύκολα: Οι ειδικοί συστήνουν να δοκιμάσετε, αφού ξαπλώσετε για το μεσημεριανό ύπνο, να σφίξετε τις γροθιές σας για δέκα δευτερόλεπτα και μετά να τις χαλαρώσετε, επαναλαμβάνοντας μερικές φορές. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με μυς στα πόδια σας.

Σχετικά Άρθρα