ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι επηρεάζει τους στόχους απώλειας βάρους και δεν το γνωρίζουμε

06 Μαρτίου 2023, 07:00

images

Ερευνητές διερεύνησαν τις επιπτώσεις της ποιότητας του ύπνου στην τήρηση ενός προγράμματος απώλειας βάρους, διαπιστώνοντας ότι ο καλύτερος ύπνος συνδέθηκε με συνεπέστερη τήρηση μιας παρέμβασης απώλειας βάρους 12 μηνών. Η μελέτη παρουσιάστηκε στις επιστημονικές συνεδρίες επιδημιολογίας, πρόληψης, τρόπου ζωής και καρδιομεταβολικής υγείας του Αμερικανικού Ιδρύματος Καρδιάς 2023. 

«Όταν κοιμάστε, το σώμα σας περνάει από συγκεκριμένες αλλαγές που επιτρέπουν τον τύπο ανάπαυσης που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία σας», δήλωσε στο Medical News Today ο Δρ David Spiegel, καθηγητής και αναπληρωτής πρόεδρος ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Ο καλός ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλο να επιδιορθώνει και να αναθεωρεί, ενισχύοντας την ικανότητα τροποποίησης της συμπεριφοράς. Παρέχει επίσης περισσότερη ενέργεια και εστίαση την επόμενη μέρα, καθιστώντας την άσκηση πιο έντονη και αποτελεσματική. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να τηρήσουν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους», προσέθεσε.

«Η έλλειψη ύπνου είναι ένας στρεσογόνος παράγοντας για το σώμα, ειδικά για την καρδιομεταβολική υγεία», δήλωσε στο MNT η Δρ Sarah-Nicole Bostan, διευθύντρια στρατηγικής αλλαγής συμπεριφοράς για τη Signos, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη:

"[Η έλλειψη ύπνου] ενεργοποιεί αρκετές φυσιολογικές οδούς που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος ή αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη με την πάροδο του χρόνου, η οποία έχει συνδεθεί με αυξημένο σωματικό λίπος, ειδικά γύρω από την κοιλιακή περιοχή. Ο καλύτερος ύπνος μπορεί να μετριάσει τη σχέση μεταξύ των παρεμβάσεων απώλειας βάρους και των αποτελεσμάτων απώλειας βάρους».

Ο Joel Totoro, διευθυντής αθλητικής επιστήμης στο Thorne HealthTech, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε στο MNT πώς ο ύπνος επηρεάζει την όρεξη:

«Οι κύκλοι ύπνου και αφύπνισης του σώματος ελέγχονται από ένα φυσικό ρυθμό που ονομάζεται κιρκάδιος ρυθμός. Ο κιρκάδιος ρυθμός επηρεάζει δύο ορμόνες που ονομάζονται γκρελίνη και λεπτίνη, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης και του πόσο τρώμε».

Η Sapna Bhalsod, διαιτολόγος στο WellTheory, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε επίσης στο MNT για το πώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες στο σώμα μας.

«Η κορτιζόλη είναι ένα γλυκοκορτικοστεροειδές που συνδέεται άμεσα με το σάκχαρο στο αίμα και το μεταβολισμό μας. Όταν η κορτιζόλη είναι εκτός ρυθμού, το ίδιο ισχύει και για το σάκχαρο στο αίμα μας. Μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και λαχτάρα για ζάχαρη, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη την τήρηση παρεμβάσεων απώλειας βάρους».

Ως γενικό συμπέρασμα, ο Δρ Jay Trambadia, κλινικός ψυχολόγος, δήλωσε στο MNT ότι η μελέτη μπορεί να προωθήσει περαιτέρω έρευνα για να βοηθήσει τα άτομα να επικεντρωθούν στον ύπνο, τη διατροφή και την άσκηση όταν αντιμετωπίζουν την αλλαγή του υγιεινού τρόπου ζωής.


Σχετικά Άρθρα