ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η οστρακιά;

21 Ιουνίου 2019, 16:18

images

Η οστρακιά προκαλείται από την είσοδο στο σώμα, μέσω του λάρυγγα, ενός τύπου του βακτηρίου Streptococcus, που προκαλεί αμυγδαλίτιδα. Εάν δεν χορηγηθεί αντιβιοτική θεραπεία, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και παράγουν μία τοξίνη ή δηλητήριο, που εισάγεται στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί λοίμωξη. Ύστερα από μία περίοδο επώασης που διαρκεί από 1 έως 7 ημέρες, οι ποσότητες της τοξίνης είναι αρκετές για να προκαλέσουν τα συμπτώματα της οστρακιάς.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της οστρακιάς ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.

  • Την πρώτη ημέρα, το παιδί παρουσιάζει υψηλό πυρετό (που φθάνει τους 40οC), ερυθρότητα και πόνο στο λάρυγγα και τις αμυγδαλές και τράχυνση της γλώσσας. Οι αμυγδαλές μπορεί να καλύπτονται από ένα υπόλευκο στρώμα και το παιδί να έχει εμέτους.
  • Τη δεύτερη ημέρα, στο πρόσωπο του παιδιού εμφανίζεται ένα ζωηρό κόκκινο (πορφυρό) εξάνθημα, το οποίο καλύπτει όλο το πρόσωπο εκτός από την περιοχή γύρω από το στόμα.
  • Την τρίτη ημέρα, το εξάνθημα, το οποίο μπορεί να δημιουργεί κνησμό (φαγούρα), έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σώμα, τα χέρια και τα πόδια του παιδιού. Εν τω μεταξύ, η θερμοκρασία του παιδιού αρχίζει να πέφτει και η γλώσσα του αποκτά ζωηρό κόκκινο χρώμα.
  • Ως την έκτη ημέρα, το εξάνθημα υποχωρεί και μπορεί να αρχίσει να ξεφλουδίζει το δέρμα και η γλώσσα, αποκαλύπτοντας μία κόκκινη, τραχιά επιφάνεια. Το ξεφλούδισμα μπορεί να διαρκέσει άλλες 10-14 ημέρες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Οι δύο κύριοι κίνδυνοι, που είναι ωστόσο πολύ σπάνιοι, είναι ο ρευματοειδής πυρετός και μία μορφή σπειραματονεφρίτιδας. Η περίοδος που ενδέχεται να εμφανιστούν είναι περίπου 2-3 εβδομάδες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Εάν έχετε την υποψία ότι το παιδί σας μπορεί να έχει οστρακιά, επισκεφθείτε τον παιδίατρο που το παρακολουθεί, ο οποίος είναι πιθανόν να συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό. Χορηγήστε τη συνταγογραφημένη αγωγή στο παιδί, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν πλήρως χωρίς επακόλουθα.


*Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά τα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.

Σχετικά Άρθρα