ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντικές ανακοινώσεις από το ESC 2023- Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας

29 Αυγούστου 2023, 07:00

images

Στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που ολοκληρώνεται σήμερα στο Άμστερνταμ, φάνηκε ότι η ιατρική γνώση γύρω από τα καρδιολογικά θέματα εξελίσσεται συνεχώς με νέες μελέτες και παρατηρήσεις να επαναπροσδιορίζουν συνεχώς το τοπίο. 

Pulsed Field Ablation Challenges Conventional Devices in AF

Η τεχνική αυτή που έχει λάβει έγκριση στην Ευρώπη φαίνεται να μην υπολείπεται σε αποτελεσματικότητα με την κλασσική θερμική κατάλυση όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και τις υποτροπές σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, ενώ έχει λιγότερες επιπλοκές σε ευαίσθητα όργανα όπως ο οισοφάγος και το φρενικό νεύρο.

Cardiac Arrest Centers No Benefit in OHCA Without STEMI

H μελέτη ARREST σε 800 ασθενείς με καρδιακή ανακοπή χωρίς έμφραγμα μυοκαρδίου , η μεταφορά τους σε ειδικό καρδιολογικό κέντρο ή στο πιο κοντινό τμήμα επειγόντων δεν έδειξε διαφορά στην κλινική τους πορεία.  Οπότε το μήνυμα της μελέτης έγκειται ότι αν δεν εχετε έμφραγμα μυοκαρδίου , μην χάνετε χρόνο για μεταφορά στο ειδικό καρδιολογικό Κέντρο, μεταφέρετε τον ασθενή στο κοντινότερο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

No Reduction in AF After Noncardiac Surgery With Colchicine: COP-AF

Η χαμηλή δόση  colchicine  έχει λάβει ένδειξη στις ΗΠΑ για μείωση κινδύνου εμφράγματος μυοκαρδίου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαίας επαναιμάτωσης ή θανάτου σε ασθενείς με εδραιωμένη αθηροσκληρυντική νόσο ή πολλαπλούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Η μελέτη COP-AF συμπεριέλαβε στο τυχαιοποιημένο σχεδιασμό της 45 κέντρα από 11 χώρες με 3209 ασθενείς άνω των 55 ετών που υποβλήθηκαν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση, με ελεύθερο ιστορικό για κολπική μαρμαρυγή. Χορηγήθηκε 0,5 mg colchicine δυο φορές την ημέρα με έναρξη 4 ώρες μετά την επέμβαση έως 10 ημέρες. Στο χρονικό διάστημα των 14 ημερών παρακολούθησης, δεν φάνηκε όφελος στη εμφάνιση επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση ανοικτής καρδιάς, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση διαρροϊκών επεισοδίων μη λοιμώδους αιτιολογίας. Στην υποομάδα των ασθενών που υποβλήθηκαν σε επέμβαση θωρακοσκόπησης παρατηρήθηκε όφελος .

Traditional Chinese Medicine Improves Outcomes in HFrEF

Ένα παραδοσιακό Κινέζικο φυτικό φάρμακο φάνηκε να μειώνει κατά 20% τα επίπεδα του βιοχημικού δείκτη καρδιακής ανεπάρκειας NtproBNP και κατά 24% τα καρδιαγγειακά συμβάντα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης (HFrEF), κυρίως ισχαιμικής αιτιολογίας και αδυναμίας πλήρους λήψης της καθιερωμένης τριπλής αγωγής για την καρδιακή ανεπάρκεια. Το φυτικό αυτό συνδυαστικό φάρμακο 11 εκχυλισμάτων με καρδιοτονωτικές, διουρητικές και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες μπορεί να αποτελεί μια επιλογή σε όσους δεν μπορούν να λάβουν την κλασσική καθιερωμένη φαρμακευτική θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας (SGLT2i, ARNI/ACE, MRA)

FIRE a Win for Physiology-Guided MI Complete Revascularization in Older Patients

Στους ηλικιωμένους ασθενείς (>75 ετών ) με έμφραγμα μυοκαρδίου STEMI, η ολική επαναιμάτωση έναντι της αγγειοπλαστικής της ένοχης βλάβης, φαίνεται να υπερτερεί στα καρδιαγγειακά συμβάματα και την ολική θνητότητα του έτους.

IV Iron Shows Only Modest Benefit in HF: HEART-FID

Η ενδοφλέβια έγχυση ferric carboxymaltose  σε ασθενείς πρόσφατα νοσηλευθέντες με καρδιακή ανεπάρκεια και ανεπάρκεια σιδήρου έδειξε ήπια οφέλη αλλά καμία επίδραση σε θάνατο, νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια ή 6-λεπτά βάδιση.

Παράλληλα παρουσιάστηκε και μία μετανάλυση που περιελάμβανε και την συγκεκριμένη μελέτη , η οποία έδειξε όφελος στην μείωση των καρδιαγγειακών νοσηλειών/ θανάτου αλλά όχι στην μείωση νοσηλειών για καρδιακή ανεπάρκεια/θανάτου.

Anticoagulation No Benefit in Presumed AF Detected by Cardiac Devices

Η χορήγηση αντιπηκτική αγωγής με edoxaban για επεισόδια υψηλής συχνότητας κολπικής αρρυθμίας που ανιχνεύτηκαν από τις εμφυτευμένες συσκευές (βηματοδότες/ απινιδωτές), δεν προσέφερε όφελος στην μείωση των καρδιακών επεισοδίων ή αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά συνδέθηκε με αύξηση του αιμορραγικού κινδύνου.

Ενώ σε ποσοστό 20% των ασθενών μπορεί να καταγραφούν από την συσκευή επεισόδια ταχείας κολπικής δραστηριότητας που ομοιάζουν με κολπική μαρμαρυγή, δεν  φαίνεται αυτά να σχετίζονται με αύξηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου ακόμα και σε ασθενείς υψηλού θρομβωτικού κινδύνου (CHADVaSc  score>4), καθιστώντας την διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής από το ΗΚΓ ή το Holter αναγκαία για την έναρξη αντιπηκτικής αγωγής.

Σχετικά Άρθρα