ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενόψει Πάσχα: Η ποσότητα ενός αλμυρού σνακ επηρεάζει γενικά τη διατροφική συμπεριφορά

02 Μαΐου 2024, 16:00

images

Το μέγεθος ενός σνακ δεν επηρεάζει μόνο το πόσο γρήγορα το τρώμε, αλλά και την ποσότητα την οποία καταναλώνουμε, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές στο Penn State. Με σχεδόν το ¼ της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων να προέρχεται από σνακ, αυτά τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κατανοήσουν καλύτερα πώς η διατροφική συμπεριφορά, επηρεάζει την πρόσληψη θερμίδων και νατρίου. 

Η ομάδα επιστημόνων ερεύνησε πώς το μέγεθος των κουλουριών επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά - τη συνολική πρόσληψη, το ποσοστό φαγητού και τη διάρκεια του σνακ. Οι 75 ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη, καταναλώνοντας σνακ 3 φορές στο Κέντρο Αξιολόγησης Αισθήσεων. Υπήρχαν 3 μεγέθη κουλουριού - μικρό, μεσαίο ή μεγάλο. Για τον υπολογισμό της ποσότητας κατανάλωσης, οι ερευνητές κατέγραψαν σε βίντεο κάθε συνεδρία κατανάλωσης σνακ, σημειώνοντας πόσα λεπτά ξόδεψε ο κάθε συμμετέχων για να ολοκληρώσει το σνακ και σε πόσες μπουκιές. Επίσης, κατέγραψαν τα γραμμάρια και τις θερμίδες του σνακ.

Όταν οι συμμετέχοντες έλαβαν την ίδια ποσότητα φαγητού, το πόσο έτρωγαν - τόσο σε βάρος σνακ όσο και σε θερμίδες - εξαρτιόταν από το μέγεθος του σνακ, με τους συμμετέχοντες στη μελέτη να καταναλώνουν 31% και 22% περισσότερα από τα μεγάλα κουλούρια σε σύγκριση με τα μικρού και μεσαίου μεγέθους κουλούρια, αντίστοιχα. Το μέγεθος του σνακ επηρέασε επίσης την ταχύτητα κατανάλωσής του και τον αριθμό των μπουκιών, με το μεγαλύτερο μέγεθος κουλουριών να αποδίδει τον ταχύτερο ρυθμό κατανάλωσης και το μεγαλύτερο μέσο αριθμό μπουκιών.

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι, μετά τον υπολογισμό της διατροφικής συμπεριφοράς, το μέγεθος του κουλουριού από μόνο του δεν επηρέασε σημαντικά την ποσότητα πρόσληψης, υποδηλώνοντας ότι η διατροφική συμπεριφορά που προκάλεσαν τα διαφορετικά μεγέθη κουλουριών καθοδηγούσε τη συνολική πρόσληψη. Τα αποτελέσματά τους, υποδηλώνουν ότι το μεγαλύτερο μέγεθος κουλουριού παρακινεί ένα άτομο να τρώει πιο γρήγορα και να τρώει μεγαλύτερες μπουκιές. Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ οι άνθρωποι έτρωγαν μικρότερα κουλούρια πιο αργά και με μικρότερες μπουκιές, και έτρωγαν μικρότερη ποσότητα συνολικά, παρουσίασαν μεγαλύτερη πρόσληψη νατρίου..

Τα αποτελέσματά τους είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο τώρα και θα δημοσιευθούν στο τεύχος Ιουνίου 2024 του Appetite.

Σχετικά Άρθρα