ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συζητώντας με έναν ουρολόγο τα βασικά σημεία της υγείας του ουροποιητικού

02 Μαΐου 2024, 09:00

images

Ο Δρ Yaniv Larish βλέπει δεκάδες ασθενείς κάθε εβδομάδα στο Fifth Avenue Urology στη Νέα Υόρκη. Ως ουρολόγος και χειρουργός, αντιμετωπίζει κάθε είδους παθήσεις, από πέτρες στους νεφρούς, μέχρι ακράτεια και καρκίνους στο ουροποιητικό. Αλλά ανεξάρτητα από το γιατί κάποιος καταλήγει στην αίθουσα των εξετάσεών του, κάνει την ίδια ερώτηση σε κάθε αρχική συνεννόηση: «Σας φέρεται καλά η ουροδόχος κύστη σας;» Αυτό είπε πρόσφατα στους Raj Punjabi και Noah Michelson, οικοδεσπότες του podcast του HuffPost «Am I Doing It Wrong;».

Αποδεικνύεται ότι η λέξη «καλά» μπορεί να αναφέρεται σε πολλά διαφορετικά πράγματα - όπως τη συχνότητα της ούρησης, τι νιώθουμε κατά την ούρηση και τυχόν σημάδια που μπορεί να παρατηρήσουμε, όπως λίγο αίμα. Όσο για το πόσες φορές την ημέρα πρέπει να ουρούμε, «δεν υπάρχει μαγικός αριθμός», μας είπε. «Δεν υπάρχει «κανονικό».

"Η παρουσία αίματος στα ούρα δεν είναι φυσιολογική- ποτέ", μας είπε ο Larish. «Πρέπει να διερευνηθεί… ανεξάρτητα από το αν βλέπετε τα ούρα σας να έχουν κόκκινο χρώμα. Όταν βρίσκουμε αίμα στα ούρα σε ένα νεαρό άτομο και συμπυκνωμένα ούρα, είναι ένας πολύ καλός προγνωστικός δείκτης ότι υπάρχει πέτρα [στους νεφρούς]. Εάν είστε μεγαλύτερος και έχετε αίμα στα ούρα και έχετε ιστορικό καπνίσματος, αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό, ότι ίσως υπάρχει καρκίνος κάπου».

Κάτι ακόμη που πρέπει να προσέξετε, είναι η παρουσία οποιουδήποτε είδους βλέννας, για την οποία ο Larish είπε ότι είναι «ανησυχητική».

Τελικά, η συμβουλή του Larish για τη διατήρηση της υγείας του ουροποιητικού, συνοψίζεται σε μερικές μόνο συμβουλές.

«Δεν πρέπει να σκέφτεστε τίποτα όταν ουρείτε», είπε. «Θα έπρεπε να είστε Ζεν. Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας. Νομίζω ότι θέλετε να είστε ενυδατωμένοι, αλλά όχι υπερβολικά. Όλα πρέπει να είναι με μέτρο. Μην το παρακάνετε με τα συμπληρώματα, αν δεν είναι απαραίτητα. Το να είστε συντονισμένοι με το σώμα σας, είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι. Αν δείτε ότι κάτι έχει αλλάξει, για παράδειγμα αναφέρετε ότι «δεν έχω ξυπνήσει τη νύχτα για να ουρήσω εδώ 20 χρόνια, και τις τελευταίες 3 εβδομάδες, ξυπνάω 3 φορές τη νύχτα για να ουρήσω, και είναι πραγματικά ενοχλητικό», ναι, αυτή είναι μια μεγάλη απόκλιση από τη βασική γραμμή.

Αυτό είναι μη φυσιολογικό, άρα κάτι συμβαίνει. Και αν έχετε αλλαγές στο σώμα σας…, τότε είναι λογικό να λάβετε μια γνώμη ειδικού και να καταλάβετε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα».

Σχετικά Άρθρα