ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μια εναλλακτική συνταγή για φλαούνες με μισές θερμίδες

02 Μαΐου 2024, 10:08

images

Απαραίτητη, επιβεβλημένη η παρουσία της στο πασχαλινό τραπέζι και βεβαίως χωρίς αυτήν, στην Κύπρο τουλάχιστον δεν μυρίζει Πάσχα. Ο λόγος για την παραδοσιακή φλαούνα η οποία τέτοιες μέρες, κάθε χρόνο βάζει σε κατάσταση συναγερμού σπίτια αλλά και στην πιο σύγχρονη εκδοχή, φούρνους.

Αν θα της δίναμε ένα χαρακτηρισμό, πέραν από τον άκρως πασχαλινό και γιορτινό της χαρακτήρα, θα μπορούσαμε χωρίς περιστροφές να την ονομάσουμε «βόμβα χοληστερίνης και θερμίδων». Μάλιστα. Κάθε 90 γραμμάρια μας αφήνουν 475 θερμίδες και 210mg χολιστερίνη.

Η κατανάλωσή της σε μικρή ποσότητα φυσικά δεν θα μας κάνει κανένα απολύτως κακό. Αν είμαστε από εκείνους όμως που συνήθως το παρακάνουμε, μάλλον θα νιώσουμε τις συνέπειες στο στομάχι μας μερικές ώρες αργότερα ή και την επόμενη ημέρα.

Οι ειδικοί, όπως πάντα, συστήνουν μέτρον άριστον. Η Καθηγήτρια Διαιατολογίας και Διατροφής Ελένη Ανδρέου, μας δίνει όμως και μια εναλλακτική επιλογή.

Αντί για το παραδοσιακό κυπριακό τυρί για φλαούνες, μας προτείνει, φλαούνες με αναρή.

Η συνταγή εύκολη και το αποτέλεσμα σε θερμίδες και χοληστερόλη σίγουρα πολύ διαφορετικό.

Πιο κάτω θα δούμε συγκριτικά την ποιοτική διαφορά των φλαούνων  με αναρή και των συνηθισμένων φλαούνων.

Συνταγή για φλαούνες με αναρή

ΥΛΙΚΑ:

Ζύμη  5 φλ. αλεύρι [(2φλ. ολοσίταρο +3φλ. άσπρο/φαρίνα ή 5φλ χωριάτικο)

            1 φλ. χυμό πορτοκάλι

            νερό όσο χρειαστεί

            3 κουταλιές σούπας μαργαρίνη

            4 κουταλάκια τσαγιού baking powder

            λίγη μαστίχα και λίγο μέχλεπι

            1 φακελάκι βανίλια

            (1 κουταλιά υποκατάστατου της ζάχαρης – προαιρετικό)

Γέμιση: 1 κιλό αναρή (μισή με αλάτι και μισή χωρίς)

            250γρ. cottage cheese (ή 250γρ. Χαλούμι –δ, 8% λιπαρά)

            1 αυγό

            2 ασπράδια αυγού κτυπημένα με 1 κ/κι λάδι

            λίγο μαστίχι, κανέλλα, μέχλεπι

            ½ φλ. δυόσμο, φρέσκο, ψιλοκομμένο

            1 κουταλιά της σούπας αλεύρι ή σιμιγδάλι

            ½ φλ. σταφίδες

            3 κουταλάκια baking powder

            (2 κουτάλια υποκατάστατου ζάχαρης – προαιρετικό)

Επάλειψη Φλαούνων: 1 αυγό

                                    2 κουταλιές σούπας σουσάμι

 ΟΔΗΓΙΕΣ:

  1. Προετοιμάζουμε την γέμιση λιώνοντας την αναρή και τρυφώντας το χαλούμι ή ανακατεύοντας το cottage cheese.  Τα ανακατεύουμε με τα αυγά, τα επιπρόσθετα ασπράδια, το αλεύρι, το δυόσμο, το μαστίχι, την κανέλλα, το μέχλεπι.   Αφήνουμε την γέμιση στο ψυγείο και προσθέτουμε το baking powder στην ζύμη πριν γεμίσουμε τις φλαούνες.
  2. Ζυμώνουμε το αλεύρι με την μαργαρίνη και τον χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε σταδιακά τα άλλα υλικά με τελευταίο το baking powder.  Αφήνουμε την ζύμη να ψηλώσει για 2 περίπου ώρες και πλάθουμε τις φλαούνες.
  3. Ανοίγουμε τις πίττες σε μέγεθος 17cm x 17cm και τις γεμίζουμε με δύο κουταλιές γέμιση.
  4. Αλείφουμε τις φλαούνες με το κτυπημένο αυγό και σουσάμι και ψήνουμε σε μέτριο αλλά ζεστό φούρνο.
  5. Η πιο πάνω συνταγή δίνει 20 περίπου φλαούνες μεγέθους 9cm x 9cm (4 ίντσες x 4 ίντσες η κάθε μία)

 


Φλαούνες με Αναρή
Παραδοσιακές Φλαούνες
Μέγεθος
9cm x 9cm (90γρ)
9cm x 9cm
Θερμίδες
206kcal
525kcal
Υδατάνθρακες
10 γρ.
32γρ.
Πρωτεϊνες
17γρ.
28γρ.
1 μερίδα
θερμίδες
Υδατάνθρακες
Πρωτεΐνες
Λίπος
Χοληστερόλη
 
 
206 kcal
 
10gr.
17gr.
11gr.
 70mg
Διαβητικές Ανταλλαγές = 1 σλ. ψωμί + 30γρ. κρέας (40γρ. τυρί-δ) + 1κ/κι λάδι


Καλά Ζυμώματα, καλή Ανάσταση και φυσικά θυμίζουμε ότι η κατανάλωση της παραδοσιακής φλαούνας με όλες τις θερμίδες και τη χοληστερίνη της με μέτρο, δεν θα μας κάνει κανένα απολύτως κακό.

 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα