ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με 50 χώρες για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών

02 Μαΐου 2024, 07:00

images

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με 50 έθνη σε όλο τον κόσμο για να προσπαθήσει να αποτρέψει παγκόσμιες πανδημίες, όπως η COVID-19, η οποία έφερε τον κόσμο σε αδιέξοδο πριν από 4 χρόνια. "Σήμερα, είμαι υπερήφανος που ανακοινώνω ότι η κυβέρνησή μου δημοσιεύει μια νέα Παγκόσμια Στρατηγική Ασφάλειας Υγείας - περιγράφοντας τις ενέργειες που θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα 5 χρόνια για να αποτρέψουν, να εντοπίσουν και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε βιολογικές απειλές, όπου κι αν προκύψουν", είπε ο Τζο Μπάιντεν σε δήλωση που δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος.

Ως μέρος της πρωτοβουλίας αυτής, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσφέρουν υποστήριξη και τεχνογνωσία σε πλήθος εθνών, κυρίως στην Αφρική και την Ασία, με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας, τον εντοπισμό και την απόκριση σε αναδυόμενες εστίες ιών. Στη συνεργασία αυτή, θα λάβουν μέρος το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID).

«Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, οι χώρες πρέπει να είναι σε θέση να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας τους, να προμηθευτούν ιατρικά αντίμετρα και να ξεκινήσουν μια αποτελεσματική απάντηση», ανέφερε το ενημερωτικό δελτίο.

Ως ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κόσμο στην ασφάλεια της υγείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με χώρες και οργανισμούς «για να εντοπίσουν και να ενισχύσουν τις λύσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Η διευθύντρια του CDC, Δρ Mandy Cohen, δήλωσε: «Η παγκόσμια ασφάλεια στον τομέα της υγεία, είναι εθνική ασφάλεια και το CDC είναι περήφανο που συνεισφέρει με την τεχνογνωσία, τις επενδύσεις και την ταχεία απόκρισή του για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας του αμερικανικού λαού και του κόσμου». «Οι δεκαετίες παγκόσμιων επενδύσεων στον τομέα της υγείας, εκπαίδευσης και επιστημονικής διπλωματίας του CDC, ενισχύουν την παγκόσμια ικανότητα στα εργαστήρια, τα δεδομένα, την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και το εργατικό δυναμικό της δημόσιας υγείας», επεσήμανε σε δελτίο τύπου σχετικά με την πρωτοβουλία.

Όπως αναφέρει το Associated Press, η πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη ενός μεγάλου κενού ενάντια στις υγειονομικές κρίσεις.

Σχετικά Άρθρα