ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σαρώσεις ανθρώπινου σώματος για την κατανόηση του μηχανισμού εμφάνισης νόσων

22 Μαΐου 2023, 09:00

images

Το μεγαλύτερο έργο ανθρώπινης απεικόνισης στον κόσμο, πρόκειται να επανεξετάσει τον εγκέφαλο και το σώμα 60.000 εθελοντών στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βρει νέους τρόπους θεραπείας και πρόληψης ασθενειών. Εξετάζοντας το πώς γερνούν τα σώματα, η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη της ανάπτυξης άνοιας ή διαφορετικών καρκίνων. Η μελέτη έχει ήδη οδηγήσει στη δημιουργία γενετικού τεστ για άτομα που γεννιούνται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Ο ιατρικός συντάκτης του BBC, Fergus Walsh, ο οποίος ήταν ο πρώτος εθελοντής που υποβλήθηκε σε σάρωση πριν από 9 χρόνια, τώρα δηλώνει έτοιμος για τη δεύτερη δοκιμή. Όπως περιγράφει ο ίδιος, «τα πάντα, από τον εγκέφαλό μου, μέχρι την καρδιά, τα μάτια και την οστική μου πυκνότητα θα αναλυθούν για δεύτερη φορά. Όπως εγώ, όλοι οι εθελοντές αποτελούν μέρος της UK Biobank και ερευνητές σε περισσότερες από 90 χώρες χρησιμοποιούν τη βάση δεδομένων για μελέτες που σχετίζονται με την υγεία.

Η λήψη δύο σειρών υψηλής λεπτομέρειας εικόνων μαγνητικής τομογραφίας και οστικής πυκνότητας για χιλιάδες ανθρώπους, με διαφορά αρκετών ετών, θα μπορούσε να ανοίξει τεράστιες νέες δυνατότητες για τον εντοπισμό και την πρόληψη ασθενειών, όπως η άνοια, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις».

Η επικεφαλής ερευνήτρια, η καθηγήτρια Naomi Allen, δήλωσε στο BBC: «Οι ερευνητές θα μπορούν να εξετάσουν τις αλλαγές στα όργανά μας καθώς μεγαλώνουμε που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη βιοδεικτών της νόσου, ίσως πολλά χρόνια πριν από την κλινική διάγνωση και τα συμπτώματα».

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι θα υπάρξουν επίσης πολλές άλλες πιθανές ανακαλύψεις από την έρευνα.

Θα μπορούσε επίσης να αποκαλυφθεί το ποια κατηγορία ασθενών θα μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα στις θεραπείες και γιατί μερικοί άνθρωποι φαίνεται να είναι τόσο πιο ανθεκτικοί σε ορισμένες ασθένειες από άλλους, σύμφωνα με τον καθηγητή Paul Matthews, επικεφαλής της βρετανικής έρευνας για την άνοια στο Imperial College του Λονδίνου και πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας Imaging για το UK Biobank.


Σχετικά Άρθρα